Linkovi

Kongresni izbori u Sjedinjenim Državama - analitičari predvidjaju pobjedu republikanaca


Danas Amerikanci glasaju za lokalne zvaničnike, zvaničnike saveznih država, te predstavnike u Zastupničkom Domu i Senatu američkog Kongresa. Mnogi vjeruju da je pobjeda Republikanaca , kada su u pitanju oba doma Kongresa, gotovo sigurna, jer ispitivanja javnog mnijenja pokazuju veliko nezadovoljstvo mnogim potezima predsjednika Obame, čiji je rejting značajno opao.

Ako Republikanci zbilja odnesu većinu i u Senatu - a u Zastupničkom domu ju zadrže - predsjednik Obama će, poput Billa Clintona, morati da koristi pravo veta - u političkim bitkama sa Republikancima. A kad smo već kod ove analogije, da podsjetimo da je predsjednik Clinton, upravo tako, u posljednje dvije godine svog mandata uspio da u budžetu ostvari najveći suficit kojeg je ova zemlja ikad zabilježila. Ipak, kranje je neizvjesno da li to moglo poći za rukom i Baracku Obami.

Ali, izbori su izbori, i glasači, premda će ih vjerovatno biti manje nego na predsjedničkim izborima, i ove izbore smatraju veoma važnim, jer od rezultata zavisi hoće li trenutna zakonodavna paraliza postati još teža ili će zakonodavna tijela ponovo prohodati.

Mislim da su ovi izbori važni. Znate, i na ovim izborima u sred predsjedničkog mandata, ima dosta da se dobije ili izgubi, i na lokalnom i na sveameričkom nivou. I zato su ovi izbori meni važni, da izadjem i da se moj glas čuje., kaže glasač Paul Smith.

Politički analitičari nastoje da objasne zašto predizborne analize javnog mijenja nagovještavaju poraz Demokrata na gotovo svim nivoima. Ken Rudin, novinar javnog radio servisa NPR, govori:

Ovi su izbori, sasvim je jasno, neka vrsta referenduma o predsjednikovanju Baracka Obame. Na dužnosti je već šest godina i sad ga procjenjuju. Interesantno je da je predsjednik Obama prije dvije godine ostvario veliku reizbornu pobjedu i da ga je podržavalo mnogo Demokrata. I to je bio ili je trebalo da bude veliki zamajac za njega i za Demokrate. No, dvije godine kasnije, zavladalo je osjećanje da je mnogo toga u ovoj zemlji krenulo loše. Stvari, kako se čini, ne funkcioniraju ni kod kuće ni u inostranstvu, i za sve to sad krive predsjednika Obamu.

Njegov rejting se sada manji od 40 procenata, i mnogi su uvjereni da će se to pokazati sutra kada bude poznata većina izbornih rezultata.

XS
SM
MD
LG