Linkovi

Saudijska Arabija obećava pomoć Egiptu, ako ju Amerika ukine


Administracija predsjednika Obame još uvijek analizira kako upotrijebiti pomoć koju daje egipatskoj vladi pod kontrolom tamošnje vojske - u nadi da time može utjecati na dogadjanja u Kairu. Ali, taj argument iz kategorije "štapa i mrkve" mogao bi izgubiti na snazi zaklinjanjem saudijske vlasti da će nadoknaditi svaki iznos pomoći Egiptu koji ne stigne zbog restrikcija Zapada.

Ljutnja zbog američke pomoći egipatskoj vojsci raširila se od Indonezije do Washingtona, gdje su - pred egipatskom ambasadom - protestirali Amerikanci egipatskog porijekla. Jedan od prosvjednika, Hesham Hassanin, govori:

Želim da predsjednik Obama uradi ono najminimalnije: da prihvati da je to bio vojni udar i da su prekršena ljudska prava. Da prestane da se ponaša kao da se ništa loše nije desilo. Ali, on to nije učinio, nije zaustavio pomoć Egiptu.

Američka vojna pomoć Egiptu godišnje iznosi 1,3 milijarde dolara.

Predsjednikovi kritičari kažu da neukidanje te pomoći slabi američki status lidera. Senator John McCain:

Sjedinjene Države imaju utjecaja. Ali ako ne koriste taj utjecaj - onda, znači, nemaju utjecaja. Do sada Amerika je slala vrlo zbunjujuće signale ljudima koji su izazvali haos na kairskim ulicama.

Prijetnje da će Amerika ukinuti tu pomoć mogle bi biti obesmišljene obećanjem Saudijske Arabije da će nadoknaditi svaki manjak.

Riyadh zvanično kaže da stoji uz Egipat protiv terorizma, što je lagana asocijacija na Muslimansko Bratstvo. Saudijci su, kažu, protiv svega i svakoga ko se miješa u egipatska unutrašnja pitanja. Saudijski ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal objašnjava:
Ne smatram da će pritisak na Egipat djelovati ili pomoći u ponovnom uspostavljanju mira i nacionalne sigurnosti

Saudijska Arabija uskače kao davalac pomoći Egiptu - jer im - i ako im Amerika više ne pomaže, kaže bivši američki ambasador Adam Ereli, i dodaje:

Oni tu vide dvije stvari - nedostatak američkog vodjstva i onoga što bih ja nazvao konzistentnošću.

Ereli dodaje da saudijski lideri u stvari reagiraju na to kako brzo su Sjedinjene Države odbacile dugogodišnjeg saveznika Hosni Mubaraka.

Kad si vladar u Zaljevu ili negdje drugo na Srednjem Istoku, ovako pomisliš: Šta se to desilo. Amerika, moj saveznik upravo je gurnula Hosni Mubaraka pod autobus. Jesam li ja slijedeći na redu?

Američki zvaničnici kažu da će odluku o pomoći Egiptu donijeti na bazi interesa svoje nacionalne sigurnosti. Jen Psaki, glasnogovornica State Departmenta, kaže:

Saradjivali smo i dalje ćemo saradjivati sa brojnim regionalnim partnerima koji su podržali različite strane ili obje strane u ovome što se dešava u Egiptu. Ali svoje odluke donosimo ovdje na bazi interesa naše nacionalne sigurnosti i našim sopstvenim procjenama regionalne stabilnosti.

Egipatski ministar finansija Ahmed Galal kaže da saudijska podška predstavlja izolaciju Kaira od mogućih američkih rezova pomoći, premda neki mediji upozoravaju da je moguće da Egipat neće moći da saudijskim novcem kupi američko oružje ili vojnu opremu - jer će Washington blokirati takvu trgovinu.
XS
SM
MD
LG