Linkovi

Hillary Clinton: SAD žele vidjeti 'urednu tranziciju' prema demokraciji u Egiptu


Hillary Clinton: SAD žele vidjeti 'urednu tranziciju' prema demokraciji u Egiptu
Hillary Clinton: SAD žele vidjeti 'urednu tranziciju' prema demokraciji u Egiptu

Egipatski oporbeni političar Mohamed Elbaradei pridružio se tisućama prosvjednika koji prkose vladinom policijskom satu već treću noć na kairskom Trgu Tahrir

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da Sjedinjene Države žele vidjeti "urednu tranziciju" prema demokraciji u Egiptu gdje je u neredima poginulo već više od 100 osoba. Govoreći danas za televizijsku mrežu Fox, američka državna tajnica je rekla kako Washington ne želi da dođe do "bilokakvog preuzimanja" vlasti koje bi dovelo do represije. Gospođa Clinton je također rekla da administracija predsjednika Obame nije razgovarala o ukidanju pomoći ovom veliko arapskom savezniku.

Egipatski oporbeni političar Mohamed ElBaradei pridružio se tisućama prosvjednika koji prkose vladinom policijskom satu već treću noć na kairskom Trgu Tahrir. Rekao je okupljenima kako "nema uzmicanja" nakon što su počeli pobunu protiv predsjednika Hosnija Mubaraka. Prosvjednici pojačavaj pritisak i traže od Mubaraka da napusti vlast nakon skoro 30 godina na predsjedničkom položaju. Zrakoplovi lovci kružili su oko Trga Tahrir danas dok su se prosvjednici molili za preko 100 poginulih u ovim neredima koji su počeli u utorak. Prosvjednici su uzvikivali na arapskom jeziku "Odlazi, odlazi".

ElBaradei, bivši čelnik Agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju, postao je vođa prosvjednika. Izjavio je američkim medijskim kućama kako ima mandat egipatskog naroda i oporbe da postigne sporazum o vladi nacionalnog jedinstva. Dodao je da američka politika prema Egiptu "gubi vjerodostojnost" time što poziva na demokraciju a istovremeno daje podršku egipatskom predsjedniku. ElBaradei je rekao da Mubarak treba napusjtiti Egipat "danas". Inače na ulicama Kaira primjećuje se velika nazočnost vojske, a tenkovi štite banke, vladine zgrade i sjedište Ministarstva unutarnjih poslova. Razne bande napale su najmanje četiri egipatska zatvora, savladale stražare i pustile na slobodu tisuće zatvorenika. Najmanje 34 pripadnika zabranjene organizacije Muslimansko bratstvo nalaze se među oslobođenima.

Sjedinjene Države i Turska priopćile su danas da će početi s evakuacijom svojih državljana iz Egipta. Jutros je američka vlada savjetovala svojim državljanima da izbjegavaju put u Egipat, a Državno tajništvo je dopustilo dobrovoljni odlazak članova obitelji uposlenih u američkom veleposlanstvu, kao i osoblja koje nije nužno za funkcioniranje veleposlanstva.

XS
SM
MD
LG