Linkovi

SAD: Ekonomski nepovoljno, socijalno i politički neodrživo


Ekonomisti na ekonomskom panelu zadužbine Carnegie složili su se u ocjeni da se američka ekonomija postepeno oporavlja i da je i dalje svjetski najdinamičnija, ali i snažno upozorili da bi politička polarizacija mogla dovesti do paralize u rješavanju najbitnijih američkih ekonomskih i finansijskih problema.

Na ekonomskom panelu u organizaciji zadužbine Carnegie, održanom prije dan, dva istaknuto je da bilo ko da bude izabran za predsjednika Sjedinjenih Država - sadašnji Barack Obama ili kandidat Republikanske stranke - moraće se suočiti sa ogromnim ekonomskim i finasijskim izazovima, prije svega visokom nezaposlenošću i rastućim nacionalnim i budžetskim deficitom.

Uz to, ogroman politički izazov će biti i nesposobnost, ili nemogućnost, političkih lidera da se slože oko rješenja tih izazova.

„Pod mojom administracijom, Amerika proizvodi više nafte nego u bilo koje vrijeme za posljednjih osam godina...“

„Od kada je Obama predsjednik, cijene benzina su udvostručene....“

.....često ovih dana, primjera radi, ističu predsjednik Barack Obama i republikanski kandidat Mitt Romney govoreći o energetskoj politici, odnosno brane ili kritiziraju tu i druge segmente tekuće ekonomske politike u Sjedinjenim Državama.

S druge strane, većina ekonomista tvrdi da malo ko može u kratkom roku smanjiti cijene benzina i naglašava da je domaćih ekonomskih problema koji traže punu pažnju podosta.

Recimo, tržište kuća i stanova bremenito je problemima, imovinska nejednakost u Americi je među najvećim u svijetu, svaki peti Amerikanac je nezaposlen ili samo djelimično radi....

„Osim što je ekonomski nepovoljno, takvo stanje ni socijalno, a ni politički nije održivo“ – istikao je na spomenutom panelu ekonomista Ron Blackwell.

Neodrživ je i rast nacionalnog duga koji se približava iznosu od 15 hiljada milijardi dolara. A slijedi i novo veliko breme - odlazak u penziju Amerikanaca rođenih između 1946 i 1964. godine.

Ekonomista LaurenceKotlikoff je upozorio na slijedeće:

„To će biti novih 40 hiljada dolara godišnje po penziorniranom u narednih 15 godina. Pomnožite to sa 7, 8 miliona novih penzionera i to je za državni budžet dodatni teret od 3 hiljade milijardi dolara godišnje.“

Ako političari ne učine nešto nije nemoguć i državni bankrot. A postići saglasnot šta i kako uraditi biće teško.

Najveći dio pojedinačnih predizbornih i izbornih kampanja finansira jedan procenat američke populacije, oni najbogatiji, i upravo zbog toga Robert Shapiro, bivši zamjenik ministra trgovine, kaže da bogati donatori mogu diktirati ko će biti izabran i šta će Kongres uraditi i dodaje:

„Ono što se dešava je pogoršanje polarizacije koja se razvijala u posljednjih 15 godina, polarizacije sada posebno opasne jer se podudara i sa polarizacijom unutar američke populacije.“

Ekonomisti na ekonomskom panelu zadužbine Carnegie složili su se u ocjeni da se američka ekonomija postepeno oporavlja i da je i dalje svjetski najdinamičnija, ali i snažno upozorili da bi politička polarizacija mogla dovesti do paralize u rješavanju najbitnijih američkih ekonomskih i finansijskih problema.

XS
SM
MD
LG