Linkovi

SAD: „Kineski virus“ uzdrmao Wall Street


Usporeni rast proizvodnje u Kini, po ocjenama berzanskih eksperata, može imati mali, vremenski ograničeni negativni uticaj na američku ekonomiju.

Danas je, nakon jučerašnjeg berzanskog potresa, stanje na svim najvažnijim svjetskim berzama, izuzev kineskih, mnogo mirnije. Jučer izgubljena vrijednost nije nadoknađena. Na njujoškom Wall Streetu vrijednosti mjerene indeksom Dow Jones ostvarile su mali rast u odnosu na jučerašnji veliki pad, vrijenosti u okviru indeksa Standard and Poor's 500 neznatno su pale, ali ne toliko kao jučer. Na ključnim evropskim berzama indeksi vrijenosti dionica i akcija porasli su umjereno. Na kineskim berzama cijene ahartija od vrijenosti ostale su uglavnom iste kao jučer, japanski indeks Nikkei porastao je neznatno.

Ono što se desilo tokom jučerašnjeg dana, prvog radnog dana u novoj godini, bilo je za investitore vrlo neprijatno. Vrijenosti ključnih berzanskih indeksa bili su u velikom padu. Primjera radi, na njujorškoj berzi za preko 1 i po procenat. Taj pad posljedica su razočaravajućih izvještaja o kineskoj proizvodnji i eskalacije geopolitičkih tenzija vezanih za cijene sirove nafte.

Usporeni rast industrijske proizvodnje u Kini, po ocjenama berzanskih eksperata, može imati mali, vremenski ograničeni negativni uticaj na američka ekonomska kretanja, dok bi neizvjesnost oko stanja na svjetskom tržištu sirove nafte mogla biti u narednih nekoliko dana mogla biti kritična.

Unatoč tradicionalnom, svakodnevnom aplazu prilikom otvaranja Wall Streeta, njujorške berze, dan je protekao sa mnogo manje zadovoljstva. Pokazatelji berzanskih vrijenosti na kineskom tržištu akcija i dionica pali su jučer za sedam procenata. Zbog takvog pada suspendirana je prodaja hartija od vrijenosti na berzama u Shanghai-u i Shenzhen-u, ključnim kineskim berzama.

Shodno tome i pad vrijenosti na američkim i evropskim berzanskim tržištima bio je očekivan, ističe Peter Kosta, upravitelj njujorške berze:

"Kada se tako nešto desi u zemlji čija je ekonomija druga po snazi u svijetu, to mora imati domino efekat i na američkom i na evropskom tržištu."

Posljednji podaci pokazuju da deseti mjesec uzastopno kineska industrijska proizvodnja pada i da je prošle godine ekonomski rast Kine bio najniži u posljednjih 25 godina.

I to je, međutim, bilo očekivano jer je kineska ekonomija u svojevrsnoj tranziciji ocjenjuje Bill Adams, ekspert za međunarodna ekonomska kretanja:

"Nestabilnost na berzama posljedica su nastojanja Kine da ekonomski rast preusmjeri sa izvozno orijentiranog na domaćom potrošnjom podsticani rast."

Posljedice tranzicije kineske ekonomije, od rizičnije izvozne ka uravnoteženoj proizdvodnji za domaće tržište i unutarnju kupoprodaju, na američka ekonomska kretanja vjerojatno će biti ograničene smatra Beth Ann Bovino, glavna ekonomistica berzanskog indeksa Standard and Poor's:

"Većina američkog ekonomskog rasta vezana je domaću potrošnju. Oko 85 odsto rasta podsticano je tom potrošnjom. Ono što se dešava u svijetu utiče sa 10, do 15 procenata. Mada s vremena na vrijeme osjetimo posljedice, mislim da ono što se dešava u Kini neće američku ekonomiju gurnuti u recesiju."

Zabrinutost na Wall Streetu će ipak potrajati, dodaje Peter Kosta:

"Mislim da će situacija biti ozbiljna ako pad vrijednosti berzanskih pokazatelja bude nastavljen i naredna dva tri dana."

Drugi ralog za nestabilnot na berzama su tenzije između Saudijske Arabije i Irana. Zbog tih tenzija cijene sirove nafte na svjetskom tržištu mogle bi krenuti naviše, iako potražnja za crnim zlatom nastavlja da pada.

SAD: „Kineski virus“ uzdrmao Wall Street
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

XS
SM
MD
LG