Linkovi

SAD: Kolač po kolač


Uz ekonomski oporavak, ima i kupaca za njene kolače: Felicia Grasso
Uz ekonomski oporavak, ima i kupaca za njene kolače: Felicia Grasso

Uz ovogodišnje smanjenje broja nezaposlenih, uz januarsko i februarsko povećanje prodaje i kolač po kolač iz radnje Felicie Grasso je dio mozaika američkog ekonomskog oporavka.

Sve više izvještaja o razlitičitim apektima poslovanja, od velikih kompanija do malih firmi i pojedinačnih radnji pokazuju da se američka ekonomija značajno oporavlja, da kreće u ekspanziju. Rastu pozitivni brojevi kada su u pitanju i gradnja novih stambenih jedinica, i zapošljavanje, i prodaja automobila, i indeksi vrijenosti na njujorškoj berzi....

Posebno ohrabrujuće je to što se mnogi Amerikanci ponovo odlučuju na malo, privatno, poduzetništvo. Jedan od tih primjera je Felicia Grasso. Ona je otvorila malu prodavnicu kolača prije dva mjeseca u Jersey City-u, u saveznoj državi New Jersey. Slatkiši koje pravi kao da su simbol sadašnjih boljih vremena.

„To bolje sada se osjeća. Za mnoge koji su imali teškoća moji kolači sada nisu skupi“ - kaže Felicia.

Njena radnja sa dvoje zaposlenih je jedna od 14 u prizemlju novoizgrađene stambene zgrade. Vlasnik Paul Silverman ističe da je za tu zgradu direktno vezano 150 radnih mjesta i indirekno na stotine drugih:

„FedEx i UPS dostavljaju brojne pošiljke, perači prozora su tu i rade, majstori koji održavaju grijanje, elektičari, kućepazitelj ... rad svih njih vezan je za tu zgradu.“

Paul Silverman je kredit za gradnju poslovno-stambene zgrade dobio prije izbijanja finansijske krize 2008. godine. Banke su sada ponovo, kako kaže, spremne kreditirati:

„Nije to kao 2005, 2006. godine, ali banke poduzetnike slične meni pozivaju i nude kredite što je dobro.“

Sam Stovall, glavni investiticioni strateg kompanije Standar and Poor's ističe da je spremnost bankara još uvijek ograničena:

„Mislim da su banke i dalje uveliko oprezne i da izbjegavaju bilo kakav rizik kreditiranja.“

Po njegovim ocjenama i poduzetnici su vrlo oprezni zbog američke visoke stope nezaposlenosti i finansijskih i ekonomskih nevolja u inostranstvu. Amerikanci, kao kupci su hrabriji.

„Kao da im je dodijalo da se sustežu, odlažu kupovinu i sada, vjerujući u dobar trenutak, nastavljaju trošiti više“ – kaže Silverman

Felicia Grasso je zadovoljna odzivom kupaca:

„Kupci ne moraju potrošiti mnogo da bi priuštili određeno zadovoljstvo. Za mnoge koji uđu u moju radnju kolač je nešto što im uljepša dan.“

Uz ovogodišnje smanjenje broja nezaposlenih, uz januarsko i februarsko povećanje prodaje i kolač po kolač iz radnje Felicie Grasso je dio mozaika američkog ekonomskog oporavka.

XS
SM
MD
LG