Linkovi

SAD: Do kompromisa će, ipak, doći


Kongres se mora odrediti prema saniranju nacionalnog duga, smanjenju budžetske potrošnje, poreskim olakšicama koje ističu krajem ove godine.... ili...!?

Prije godinu dana mnogi Amerikanci su bili vrlo zabrinuti tvrdokornom i naizgled nepopustljivom raspravom između Republikanaca i Demokrata, odnosno predsjednika Baracka Obame, Demokrate i lidera Republikanske većine u Zastupničkom domu Kongresa koja je Sjedinjene Države dovela na ivicu neispinjavanja finansijskih obaveza koje proističu iz ogromnog nacionalnog duga. Zbog tog političkog mrtvog čvora, kompromisima razrješenog u zadnji čas, tada je smanjen i kreditni rejting Sjedinjenih Država. Sjedinjene Države se sada, u sred vrlo intenzivne predsjedničke izborne kampanje, ponovo suočavaju sa, čak i većim, finansijskim problemima. Tokom prošlogodišnjih rasprava o novom plafonu nacionalnog duga, u mnogim listovima političari iz obje stranke portretirani su kao plačljiva djeca u pelenama. Washington je, jednostavno rečeno, bio skoro potpuno paraliziran nedonošenjem teških i odgovornih političkih i finansijskih odluka.

Ekonomski analitičar Nikola Swann za sadašnje političko-finansijsko stanje kaže:

„Došlo je, odnedavno, do novog pogoršanja i na politčkom i na fiskalnom frontu. Na finskalnom zbog ogromnog vladinog duga, a na političkom zbog međustranačke nesaglasnosti o tome kako pogoršavanje zaustaviti.“

Ekonomisti smatraju da će ta polarizacija u ovogodišnjoj izbornoj kampanji političko stanje u Washingtonu još više pogoršati. Krupne investitore brine da li će politička polarizacija i nedjelotvornost biti okončana lošim kompromisnim političkim i finansijskim odlukama.

Kongres se mora odrediti prema saniranju nacionalnog duga, limitu do kojeg taj dug može ići, poreskim olakšicama koje ističu krajem ove godine.... Bez tog određenja, američka vlada se suočava sa drastičnim budžetskim rezovima koji će se najteže odraziti na vojsku i socijalne programe.

Predsjednik Centralne banke Ben Bernanke upozorio je ovih dana da bi drastični budžetski srezovi mogli bi Sjedinjene Države vratiti u recesiju:

„Ako dođe do povećanja poreza i kresanja budžetske potrošnje u punom obimu do recesije određenog nivoa doći će već početkom iduće godine preko milion radnih mjesta manje biće otvoreno 2013.“

Analitičar instituta Brookings, ekonomista Phillip Wallach očekuje da će se, ipak i unatoč svim razlikama, političari u Kongresu, Demokrate i Republikanci, dogovoriti:

„Republikanci, većina u Zastupničkom domu, će pristati na kompromis dovoljan da potrebne odluke budu usvojene u posljednjem trenutku. To će se desiti upravo na vrijeme da ih niko ne može optužiti za neodgovornost i izazivanje ekonomskog haosa.“

Kongres i Bijela kuća, Republikanci i Demokrati sa Barackom Obamom, imaju svega nekoliko mjeseci da postignu politički dogovor o budžetskoj potrošnji i porezima na način koji se neće nepovoljno odraziti na rast američke ekonomije.
SAD: Do kompromisa će, ipak, doći
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00
XS
SM
MD
LG