Linkovi

Ekonomija najviše zabrinjava američke glasače


Velika stopa nezaposlenosti i spor oporavak ekonomije najviše brinu američke glasače pred izbore 2. novembra
Velika stopa nezaposlenosti i spor oporavak ekonomije najviše brinu američke glasače pred izbore 2. novembra

Amerikanci će 2. novembra izaći na birališta kako bi izabrali 435 članova Zastupničkog doma Kongresa i više od jedne trećine članova Senata. Istraživanja pred izbore pokazuju da Amerikance najviše brine ekonomija. Glasači se okreću prema kandidatima za koje vjeruju da mogu podstaći otvaranje poslova i obnoviti prosperitet.

Uz nacionalnu stopu nezaposlenosti od 9,6 procenata, koja je u Kaliforniji veća za blizu tri procenta, glasačima u Americi treba posao.

Demokratska senatorica Barbara Boxer, koja se ponovo kandidira, kaže da je otvaranje novih poslova glavna zadaća vlade. Ona želi promovirati ekološki pogodne poslove koristeći poreske olakšice.

Republikanski protukandidat Carly Fiorina, bivša direktorica Hewlett-Packarda, želi smanjiti poreze i potrošnju vlade i dozvoliti privatnim firmama da se šire i otvaraju nova radna mjesta.

Zgrada u centru San Francisca za smještaj porodica sa niskim primanjima, kojom upravlja dobrotovorna organizacija Katoličko milosrdje
Zgrada u centru San Francisca za smještaj porodica sa niskim primanjima, kojom upravlja dobrotovorna organizacija Katoličko milosrdje

Ista se rasprava vodi i medju kandidatima za guvernera, gdje se bivša šefica eBay-a, republikanka Meg Whitman utrkuje sa demokratom, bivšim guvernerom, Jerry Brownom:

"Jasna je razlika izmedju mene i mog oponenta", kaže Brown.

SOT Mag Whitman, republikanski kandidat za guvernera Californije:

"Ja sam spremna da Jerry Brownu pružim najtvrdju i najtežu borbu ikada vidjenu u posljednjih 40 godina", odgovara gospodja Whitman.

Prispjeće visokih kredita za kuće je 2007. širom zemlje prouzrokovalo krah tržišta kuća, stvarajući najveću recesiju u 70 godina.

U Kaliforniji, u Stocktonu, nezaposlenost je dostigla 17 procenata, i u tom naselju gotovo trećina vlasnika ne može plaćati kredit za kuću.

Krah tržišta kuća je povećao nezaposlenost i to se područje još nije povratilo, kaže ekonomista Jeff Michael:

Porodice nezaposlenih u zgradi Katoličkog milosrdja dobiju hranu i druge usluge
Porodice nezaposlenih u zgradi Katoličkog milosrdja dobiju hranu i druge usluge

"Na gradnji kuća u tom području je zapošljavno najviše ljudi. Gradnja je sada opala za 90 procenata. Bukvalno je zaustavljena. To se jako odrazilo na lokalne i državne prihode, na zaposlenost i jednostavno kroz cijelu ekonomiju."

U San Franciscu, nevladine organizacije, kao Katoličko milosrdje, koriste privatne fondove, kao i vladine dotacije kako bi pomogli nezaposlenim, našli ljudima privremeni smještaj i organizovali prekvalifikacije.

Uz smještaj oni ponegdje dobiju hranu i drugu pomoć. Tako u zgradi u centru San Francisca za smještaj ljudi sa niskim primanjima, kojom upravlja dobrotovorna organizacija „Katoličko milosrdje“, ima obdanište za djecu i druga pomoć.

Krah na tržištu kuća je u SAD podstaknuo najveću recesiju u posljednjih 70 godina
Krah na tržištu kuća je u SAD podstaknuo najveću recesiju u posljednjih 70 godina

Chris Callandrillo, iz Katoličkog milosrdja, kaže da brine da bi loša ekonomija mogla voditi smanjivanju javne potrošnje:

"Programi se ukidaju, ukidaju se fondovi za programe koji pomažu ljudima, porodicama sa niskim primanjima, ljudima koji traže posao, prekvalifikaciju, za brigu o djeci porodica čiji roditelji rade. Loša ekonomija se na sve to odražava."

Obje političke partije tvrde da mogu riješiti problem. U Californiji su demokrati brojniji od Republikanaca, ali preko 20 procenata glasača u ovoj državi su nezavisni.

Mark Baldassare, iz nepartijskog Instituta za javnu politiku, kaže da bi ti glasači mogli donijeti prevagu na izborima:

"Neovisni glasači će jako pažljivo slušati kakva riješenja kandidati nude, ne samo njihove kritike, kojih ima jako mnogo o tome kakvo je stanje i šta do sada nije valjalo, nego da li neko od njih ima bilo kakvu dobru ideju šta treba uraditi. Do sada to nisu čuli."

Politički analitičari kažu da su glasači zabrinuti i ljuti, što može dovesti do promjene u Kongresu čija oba doma sada kontroliraju Demokrati.

XS
SM
MD
LG