Linkovi

SAD: MMF nije za povećanje američke primarne kamate


Direktorica MMF-a Christine Lagarde
Direktorica MMF-a Christine Lagarde

U sadašnjim okolnostima, za septembar planirano povećanje kamatne stope Centralne banke imalo značajan negativan efekat na dosta nestabilnom svjetskom tržištu.

Međunarodni monetarni fond traži od Centrale banke Sjedinjenih Američkih Država da odgodi planirano povećanje primarne kamatne stope do 2016. godine. Finansijskim mjerama Centralna banka, ili Fedderalne rezerve kako je uobičajeni naziv za američku krovnu banku, podržava ekonomski rast Sjedinjenih Država koji bi, po mnogim analizama. mogao biti nastavljen i bez podrške Centralne banke. Ocjene koje je iznijela direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde odražavaju, međutim, određenu zabrinutost zbog smanjenja američkog ekonomskog rasta za sedam desetina procenta u prva tri mjeseca ove godine. A sve ono što se dešava sa najjačom svjetskom ekonomijom, bilo dobro ili nepovoljno, odražava se i na ukupna, svjetska ekonomska kretanja.

Optimizam izazvan rastom američke ekonomije tokom prošle godine nešto je suzdržaniji nakon objavljivanja podataka koji pokazuju da je od janura do marta ove godine došlo do usporavanja. Osnovni razlog je jačanje dolara prema drugim valutama čime je američki izvoz u druge zemlje značajno skuplji i zbog toga smanjen u određenom obimu.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde smatra da bi, u sadašnjim okolnostima, skoro povećanje primarne kamatne stope američke Centralne banke imalo značajan negativan efekat na dosta nestabilnom svjetskom tržištu:

"Odmjeravajući taj rizik, mislimo da je bolje sačekati sa podizanjem kamate do znakova smirivanja cijena i inflacije, evidentnih u mnogim zemljama. Vjerujemo da će za taj korak okolnosti biti povoljnije početkom iduće godine."

Podstaknuti stalnim poboljšanjem ekonomskih pokazatelja, čelnici Federalnih rezervi najavili su mogućnost povećanja primarne kametne stope sredinom ove godine, po prvi put za skoro devet godina. Značajno upozorenje o kojem treba itekako voditi računa je, osim usporavanja ekonomskog rasta u prva tri mjeseca ove godine, i porast potrošnje Amerikanaca od 1,8 odsto. To je iznenađujuće malo s obzirom da je za postrošnju raspoloživi prihod porastao za više od 5 procenata. O tome članica Upravnog odbora Centralne banke Lael Brainard kaže:

"Nastavljanje suzdržane, oprezne potrošnje i narednih mjeseci značiće da su zbog ranijih finansijskih kriza, Amerikanci mnogo oprezniji u trošenju i da procjenjuju da je dosadašnji ekonomski oporavak i rast privremen."

Po ocjenama ekonomskih optimista, usporavanje američkog rasta u prvom kvartalu bilo je privremeno odstupanje. Ethan Haris, čelnik odjela ekonomskih analiza Bank of America, očekuje povećanje primarne kamate u septembru:

"U poređenju sa onim gdje smo bili nekoliko godina ranije, bankarski sektor je sada mnogo boljeg zdravlja, raste prodaja kuća i stanova, nema velikih finasijskih šokova, na naziru se finansijske litice, nema naznaka političkih blokada u Washingtonu... Dakle imamo uvjete za dalje ekonomsko ozdravljenje."

Udruženje glavnih ekonomista američkih poslovnih banaka takođe predviđa nastavak ekonomskog rasta u drugoj polovini godine. Za razliku od njih, analitičari Međunarodnog monetarnog fonda progniziraju da će u odnosu na raniju procjenu MMF-a od 3,1 odsto, ekonomski rast u Sjedinjenim Državama do kraja godine biti 2 i po procenta.

SAD: MMF nije za povećanje američke primarne kamate
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

XS
SM
MD
LG