Linkovi

SAD: Lagan, ali stabilan rast bruto društvenog proizvoda


Po ocjeni analitičara taj rast još uvijek nije dovoljan da amortizira veliko kresanje državne bužetske potrošnje od početka ove godine.

Tokom prošlog mjeseca u Sjedinjenim Američkim Državama zaposleno 162 hiljade novih radnika. Stopa nezaposlenosti je sada najniža od kraja 2008. godine i u julu je bila 7,4 odsto. Izraženo u apsolutnim brojevima to znači da je u Sjedinjenim Državama još uvijek 11 i po miliona Amerikanaca koji traže, a ne nalaze zaposlenje, a prije godinu dana bilo ih je milion više. Uz takvo zapošljvanje, ipak nešto sporije od predviđanja, ukupan bruto društveni proizvod najsnažnije svjetske ekonomije rastao je po stopi od 1,7 procenata mjereno na godišnjem nivou. Bilo je to bolje od predviđanja ekonomista, ali ne i dovoljno dobro da američka Centralna banka, ili Federalne rezerve, promijeni kurs monetarne politike kojom primarnu kamatnu stopu drži na rekordno niskom nivou.

Američki bruto društveni proizvod raste polako, ali sigurno, podstican uvjerenjem Amerikanaca da mogu trošiti više i osjetnim porastom gradnje i kupo-prodaje stanova i kuća. Po ocjeni analitičara taj rast još uvijek nije dovoljan da amortizira veliko kresanje državne bužetske potrošnje od početka ove godine.

Ekonomista Joseph Gagnon ističe:

„Zaista sam iznenađen, s obzirom na ovogodišnje smanjenje bužetske potrošnje i veliko povećanje poreskih stopa. Prije godinu dana predviđao sam da bi bez kresanja bužetske potrošnje i povećanja poreza, rast bruto prozvoda mogao biti 3, 4 posto. Rast bruto proizvoda od 1,7 procenata u ovogodišnjim ekonomskim uslovima je zaista ohrabrujući.“

Tom ohrabrujućem rastu značajan podsticaj daje i američka Centralna banka držanjem svojih kamatnih stopa na niskom nivou. I vrlo je vjerojatno da od kursa jeftinog kreditiranja neće odustati tako brzo, smatra finansijski ekspert Anthony Valeri:

"Mislim da Ben Bernanke, predsjednik Federalnih rezervi, i članovi Upravnog odbora ne žure, i neće žuriti, da mjerama Centralne banke otežaju kreditiranje i investiranje, da neće žuriti da povećaju kamatne stope."

Uz to, Centralna banka mjesečno otkupljuje obveznica i finansijskih paketa temeljenih na kreditima za kupovinu kuća i stanova u iznosu od 85 milijardi dolara. Ako bi takva vrsta ubrizgavanja novca u finansijske tokove, praćena i porastom kamata, bila prekinuta - stanogradnja i novo zapošljavanje bili bi značajno usporeni, smatra ekonomista Ken Simonson:

"Jasno je da se mnogo više Amerikanaca ne bi, uz povećanje kamata na kredite, moglo zadužiti da kupe kuću ili stan i to bi vodilo usporavanju stanogradnje."

U nizu povoljnih, ili povoljnijih, kretanja u američkoj ekonomiji, određeno razočarenje u danas objavljenom izvještaju federalne vlade o zapošljavanju u prošlom mjesecu je konstatacija da je najviše novozaposlenih našlo posao u maloprodaji, u veleprodaji, u restoranima i u finansijskim uslugama, odnosno u neproizvodnom sektoru.
SAD: Lagan, ali stabilan rast bruto društvenog proizvoda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00
XS
SM
MD
LG