Linkovi

Američka ekonomija u usponu, no globalna se slabije oporavlja


Economy Manufacturing
Economy Manufacturing

Broj američkih radnika koji su se prijavili na pomoć za nezaposlene , je prošle nedjelje pao na najniži nivo u više od 8 godina.

Današnji izvještaj američkog ministarstva rada je još jedan signal da se najveća svjetksa ekonomija polako, ali stalno oporavlja. Trenutno je procenat nezaposlenih u Sjedinjenim Državama 6.1 posto, a tržište rada u prosjeku mjesečno nudi 200 hiljada novih radnih mjesta već godinu dana.
U medjuvremenu je čelnica Medjunarodnog monetarnog Fonda,Christine Lagarde izjavila da svjetska ekonomija još uvijek muči muku sa ostavštinom jake recesije od prije nekoliko godina, i da je globalni ekonomski oporavak za sada razočarenje. Ona je pozvala vlade širom svijeta da usvoje politiku bolje promocije ekonomskog rasta, uključujući tržišne reforme i povećanje potrošnje na velike gradjevinske projekte kako bi se poboljšala osnovna infrastruktura u mnogim zemljama.

Svjetske cijene nafte su trenutno na najnižem nivou u više od godinu dana, posebno usljed saznanja da Saudijska Arabija neće smanjivati proizvodnju, kao i da je Libija obnovila svoju proizvodnju nafte. Analitičari predvidjaju da će cijene nafte nastaviti padati još neko vrijeme ako se ne bude smanjivala proizvodnja u najvećim područjima crpljenja i proizvodnje .

XS
SM
MD
LG