Linkovi

SAD: Koliko politike, a koliko ekonomije u 2012?


Ako bude više ekonomije u Kongresu....
Ako bude više ekonomije u Kongresu....

Među najvažnijim poslovnim prioritetima Američke trgovinske komore je gradnja 3 hiljade kilometara dugog naftovoda kojim bi svakodnevno 700 hiljada barela sirove nafte bilo transportovano od Kanade do rafinerija u Teksasu.

Prema procjenama Američke trgovinske komore ekonomija Sjedinjenih Država počinje pokazivati znake oživljavanja, uz upozorenje je rast najveće svjetske privrede i dalje spor. Predstavnici Komore, koja predstavlja više od 3 miliona američkih kompanija, takođe upozoravaju da bi u ovoj godini, godini predjedničkih izbora, malo toga moglo biti urađeno na stvaranju povoljnijeg ambijenta za brži ekonomski rast. Unatoč tome i upravo zbog toga od senatora i kongresmena će tražiti da kreiraju i usvajaju mjere ekonomske politike koje bi bile podsticaj povećanju proizvodnje i zapošljavanja.

U govoru o ovogodišnjim ekonomskim perspektivama predsjednik Američke trgovinske komore Thomas Donohue istakao je da ekonomski rast neće biti takav da se značajno smanji nezaposlenost i dodao:

„Mislimo, nažalost, da će prvih mjeseci ove godine zapravo doći do usporavanja. Za šest mjeseci očekujemio rast do 2 i po procenta, a do kraja godine, ovisno o djelovanju vlade, ukupan ekonomski rast mogao bi biti i do 3 odsto.“

.... da li će redovi nezaposlenih biti kraći?
.... da li će redovi nezaposlenih biti kraći?

U ovoj godini, godini kampanja za izbor i reizbor u Kongres Trgovinska komora će morati, ističe Bruce Josten, čelnik odjela za suradnju sa vladom, podsticati Kongres da djeluje, u ekonomsko podsticajnom smislu brže i odlučnije:

„Političarenje će, da tako kažem, dominirati u odnosu na definiranje potrebne ekonomske politike. Nadamo se bi mogli nešto ipak promijeniti“ - dodaje gospodin Josten.

Među najvažnijim poslovnim prioritetima Američke trgovinske komore je gradnja 3 hiljade kilometara dugog naftovoda kojim bi svakodnevno 700 hiljada barela sirove nafte bilo transportovano od Kanade do rafinerija u Teksasu. Realizacijom projekta vrijednog 7 milijardi dolara bila bi smanjena američka energetska ovisnost i otvoreno na hiljade novih radnih mjesta.

„Taj projekat prošao je svaki ekološki test i nema legitimnog razloga za odlaganje gradnje naftovoda“ - istakao je gospodin Donohue.

Realizacija projekta odobrena je u Kongresu, ali je predsjednik Barack Obama i dalje pod snažnim pritiskom ekologa da ga zabrani. Američka trgovinska komora, čiji najviši zvaničnici posebno naglašavaju da se Komora, kao poslovna asocijacija američkih kompanija, drži daleko od ovogodišnje kampanje za izbor predsjenika, vršiće pritisak i na gospodina Obamu i na predsjedničke kandidate Republikanaca da se o pitanju gradnje naftovoda jasno izjasne.

XS
SM
MD
LG