Linkovi

Američka ekonomija i dalje u porastu


Američka ekonomija je napredovala stabilnim koracima posljednjih mjeseci 2013. godine, što predstavlja rast koji je pruzročen robustnom potrošačkom potrošnjom. Američko ministarstvo trgovine je saopćilo da je najveća svjetska ekonomija doživjela rast porasla za 3.2 posto u periodu izmedju oktobra i decembra, nakon rasta od 4.1 posto u trećem kvartalu.

Sa ovako dobrim šestomjesečnim rastom, ekonomisti u Americi kažu da bi ekonomija zemlje mogla porasti za više od 3 posto u 2014. godini - što je cifra koja nije dostignuta od 2005. godine.

U medjuvremenu je predsjednik Obama posjetio jedan proizvodni pogon u saveznoj državi Wisconsin , gdje je radnicima rekao da je američka ekonomija u boljem položaju u 21. stoljeću nego i jedna druga zemlja na svijetu.

Predsjednik je medjutim dodao da iako su korporativni profiti porasli i cijene dionica se uzdigle, plaće radničke klase stagniraju i , prema američkim standardima, nezaposlenost je još uvijek visoka.

Stopa nezaposlenosti u Americi trenutno iznosi 6,7 posto, što je najniže u pet godina, iako još ima 10 miliona ljudi koji tragaju za poslom.
XS
SM
MD
LG