Linkovi

SAD: Što se može vidjeti na prvom ovogodišnjem sajmu automobila


Najveća novost međunarodnog sajma automobila u Detroitu neće biti automobili, nego ono što proizvođači ugrađuju u njih.

Prije pet godina, tokom 2009., američka automobilska industrija bila je na ivici kolapsa. Kupci su jednostavno prestali kupovati nove automobile u godini najvećeg ekonomskog nazadovanja zabilježenog u Sjedinjenim Državama od vremena Velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća. Velikim finansijskim podsticajima federalne vlade spašeno je od propasti nekoliko najvećih američkih proizvođača automobila i sada revitalizirana auto-industrija pokazuje, i na sajmu automobila u Detroitu, da je ponovo jaka, dinamična, tehničko-tehnološki u korak sa brojnim stranim konkurentima.

Najveća novost međunarodnog sajma automobila u Detroitu, srcu američke automobilske industrije, neće biti automobili, nego ono što proizvođači ugrađuju u njih, ističe Michael Caudill, automobilski ekspert:

"Svaki proizvođač lansira nešto tehnološki novo, bilo da je to adaptibilna takozvana cruz-control, ili pametna tehnologija samo-zaustavljanja vozila, ili pak samo-programirajuća, vozaču najprikladnija, unutrašnjost vozila...."

U susretu sa novinarima, uvodu u sajamsku smotru, Bill Ford Jr., izvršni predsjednik FORD-a je podsjetio:

"Moj pradjed je promijenio je svijet načinom proizvodnje modela T. Mi sada imamo istu mogućnost, ali sa poptuno novim izazovima koji stoje pred nama."

Tehnologija i mobilnost bile su FORD-ove teme tokom dvodnevne prezentacije upriličene za stručnjake i novinare. Mark Fields, izvršni direktor FORD-a, p tome je rekao:

"FORD-ova pametna mobilnost, kako mi kažemo, je koncept, plan da budemo lider u proizvodnji vozila za vožnju neovisnu od vozača, njihovog znanja i iskustva."

FORD testira kretanje takvih, od vozača neovisnih vozila, u svim vremenskim uvjetima, vjerujući da će do 2020. godine imati sistem za poptuno autonomnu, automatiziranu vožnju. Istovremeno, otvara prodajne centre širom svijeta u kojima će potencijalni kupci imati uvid u tehnološke novine, nove aplikacije namijenjene kupcima i programe nagrada za dugotrajnu opredjeljenost FORD-ovim vozilima.

Tokom protekle godine prodaja novih automobila u Sjedinjenim Državama bila je najmasovnija u prethodnih deset godina podjeća Michael Caudill:

"Brojke idu naviše. I analizirajući ih, vidljivo je da je u odnosu na prošlu godinu najviše, čak 11 odsto, porasla prodaja manjih džipova, po cijeni pristupačnijih od sedana srednje klase."

Da bi zadovoljili tražnju, američki proizvođači morali su povećati proizvodnju. Tražnja će i dalje rasti, smatra Kevin Kerrigan. ekonomski analitičar:

"Za Sjevernu Ameriku to je bilo oko 17 i po miliona vozila u prošloj, a oko 18 miliona u ovoj godini."

Većinu modela koji će se naći u prodaji potencijalni, ovogodišnji, kupci će moći vidjeti i na sajmu u Detroitu, čija se vrata za njih otvaraju 16. januara. Jedan od bitnih elementa za i protiv biće potrošnja, naglašava Michael Caudill:

"To je jednostavno.... koliko maksimalno kilometara po litri goriva? To je bitan dio strategije auto-proizvođača, njihove poslovne politike... Koliko pređenih milja, ili kilometara, sa rezervarom goriva?"

Benzin je upravo sada za američke prilike jeftin – u mnogim dijelovima Sjedinjenih Država manje od dva dolara po galonu, odnosno manje od 50 centi po litru. Bez obzira na te cijene, automobili sa ekonomičnom potrošnjom i automobili na elektro-pogon dominiraju na sajmu u Detroitu. U godinama koje slijede proizvođači su pred još oštrijim zahtjevima dodaje Michael Caudill:

"Svi proizvođači će do 2025. godine morati ispuniti stroge ekološke zahtjeve i zadate, znatno niže norme potrošnje goriva. I zato žure da te uvjete ispune, što prije to bolje."

Međunarodni sajam automobila u Detroitu biće otvoren do 24. januara. Jedan od posjetitelja u srijedu, 20 januara, biće, kako je najavljeno, i predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama.

SAD: Što se može vidjeti na prvom ovogodišnjem sajmu automobila
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

XS
SM
MD
LG