Linkovi

Sjedinjene države započele prve deportacije djece - ilegalnih useljenika iz Centralne Amerike


Sjedinjene Države su započele deportaciju odredjenog broja djece koja su iz centralno-američkih država prešli ilegalno granicu sa Sjedinjenim Državama, preko Meksika. Mnoga od ove djece su bez roditelja. Američki predsjednik Barack Obama je obećao početkom ovog mjeseca da će ubrzati proces vraćanja djece u njihove matične zemlje, nakon što je neprekidni val maloljetnih ilegalnih imigranata stvorio humanitarnu krizu na granici s Meksikom.

Prva grupa deportirane djece stigla je u ponedjeljak natrag u Honduras. Oni su samo dio hiljada ilegalnih maloljetnika, koji su bez pratnje odraslih ušli u Ameriku u posljednjih nekoliko mjeseci. Dolaze iz Centralnoameričkih država koje imaju visoki stepen nasilja i siromaštva.

Prva dama Hondurasa Ana Garcia de Hernandez je bila na aerodromu kako bi dočekala deportirane imigrante. Ovom prilikom je izjavila:

"Ovo je problem cijelog regiona, centralne Amerike, Meksika i Sjedinjenih Država. Jučer sam imala priliku razgovarati sa članovima američkog Kongresa i mislim da su bili spremni da shvate da se ovdje radi o zajedničkoj odgovornosti, te kako to možemo zajednički riješiti - da iskorijenimo problem, ne samo problem ilagalnog prelaska američke granice, već problem u svakoj od naših država.

Većina deportiranih iz Hondurasa su uhvaćeni pri ilegalnom prelasku granice krajem juna, nakon mučnog putovanja do granice. Gospodja Hernandez kaže da će vlada Hondurasa započeti kampanju s ciljem zaustavljanja slanja djece na tako opasan put.

Prošli mjesec je jedan 15-godišnji dječak iz Guatemale pronadjen mrtav na jugu Texasa. Alan Perez, konzul Guatemale u Texasu, kaže da je dječak navjerovatnije umro od iscrpljenosti i žedji.

To je bilo strašno, pravi šok - čovjek ne može ni zamisliti kroz šta je prošao taj dječak. On je umro od iscrpljenosti, od izloženosti suncu. Pretužno.

Amerikanci su vrlo podijeljeni kada je u pitanju odgovor na krizu. Neki traže mnogo strožije zakone, bolju kontrolu granice, i brže deportacije. Drugi pak kažu da je nehumano odbiti ljude, pogotovo maloljetnike, koji očajnički traže pomoć. Jučer su se tako prosvjednici sa obje strane okupili u jednom gradu u Arizoni, gdje treba biti smješteno izmedju 40 i 60 ilegalnih imigranata.

Izmedjuostaloga se od prosvjednika culo:
"Sve je nepoznanica. Nemamo pojma ko su - navodno su samo imigranti, izbjeglice, ili kako god da ih zovete, djeca...Ali mi to ne znamo zasigurno. Medju njima može biti pripadnika organiziranih bandi. "

...ili...

"Samo bih plakala kada vidim koliko straha izazivaju ovi ljudi medju našim gradjanima. Imam i sama dobre prijatelje koji se boje ove djece. To je jednostavno nerazumno."

Masovne migracije iz nerazvijenih zemalja su globalni fenomen, kaže sociolog Mark Horowitz i dodaje:

"Veliko pitanje ovdje je političko-ekonomske prirode, pitanje tako strašne nejednakosti u svijetu. Iako nema lakog rješenja,vjerujem da kada bi zemlje sjele za isti stol i zajedno razvile vanjsku politiku , te postigle trgovinske ugovore, moglo bi se nešto riješiti. Smatram da bogatije zemlje u svijetu trebaju biti osjetljivije na okolnosti koje vode ovako masovnim migracijama. "

Profesor Horowitz podsjeća da samo oni koji su u istinski očajnoj situaciji, odlučuju napustiti svoj dom i rizikovati život kako bi stigli do druge zemlje.

XS
SM
MD
LG