Linkovi

SAD: Ne želimo ono što se u Evropi dešava


SAD: Ne želimo ono što se u Evropi dešava
SAD: Ne želimo ono što se u Evropi dešava

Ako članovi dvostranačkog super-komiteta do 23. novembra ne postignu dogovor o smanjivanju deficita za 1.200 milijardi dolara u narednih deset godina kresanja bužetske potrošnje, uključujući i troškove za odbranu, počela bi automatski da se provode.

Do roka do kojeg bi članovi super-komiteta, šest Demokrata i isto toliko Republikanaca, inače utjecajnih članova Kongresa i njihovih stranaka, trebali dogovoriti i precizirati način smanjivanja enormonog deficita Sjedinejenih Država za hiljadu i 200 milijardi dolara u narednih deset godina ostalo je još samo sedam dana. Tog dogovora još uvijek nema, a nade da bi, unatoč tjednima bezuspješnih dogovaranja, pregovaranja, iznošenja novih ideja i kontra-prijedloga, članovi super-komiteta mogli postići saglasnost ima.

Naime, u stranački i politički podijeljenom Kongresu pesimizam o postizanju dogovora kao da prerasta u uvjerenje da je saglasnost moguća.

Senator Lamar Alexander:

„Neuspjeh nije opcija....“

Lider demokraske većine u Senatu Harry Reid izjavljuje slično:

„Moje kolege misle da nešto može biti učinjeno.“

Nakon višemjesečnih insistiranja da deficit bude smanjivan samo kresanjem budžetske potrošnje, Republikanci su super-komitetu uputili prijedlog koji uključuje i povećanje poreza, uz duboko smanjivanje državnih troškova. Predsjednik Obama je odavno signalizirao da je voljan prihvatiti razumno prestruktuiranje izdvajanja za zdravstvenu zaštitu i penzionere, tako da se osnovni elementi mogućeg dogovora sada slažu u prihvatljiv mozaik, vjeruje senator Alexander:

„Republikanci pristaju na povećanje poreza, Demokrati na kresanja dosadašnjih prava. Trebamo rezultat.“

SAD: Ne želimo ono što se u Evropi dešava
SAD: Ne želimo ono što se u Evropi dešava

Odnos smanjivanja budžetske potrošnje i povećanja poreza je, međutim, kamen spoticanja. Demokrati su za ujednačenost, Republikanci žele kresati dublje, a manje dodatno oporezovati.

Senator Reid podsjeća:

„Kongres i vlada, generalno, mnoge stvari čine u posljednjoj minuti. Ta minuta brzo se približava.“

Amerikanci brinu i nadaju se:

„Očigledno je da za moju generaciju budućnost nije ohrabrujuća zbog činjenice da stranke ne surađuju, da se ne mogu dogovoriti. Razočaravajuće je nemoćno stajati i gledati, znajući da od njihovih odluka ovisi moja budućnost“ - kaže student Trevor Schram.

Frank Kiley, uposlenik u vladi, dodaje:

„Šta zakonodavci mogu učiniti? Mogu ono što je dobro za zemlju. Ne želimo ovdje, u Sjedinjenim Državama, ono što se u Evropi dešava.“

Te poruke kao da dopiru do senatora i zastupnika. Senator Mitch McConnell ističe:

„Treba nam dogovor. Amerikancima trebaju rješenja, oni ih očekuju, oni ih zaslužuju.....“

Ako članovi dvostranačkog super-komiteta do 23. novembra ne postignu dogovor, kresanja bužetske potrošnje, uključujući i troškove za odbranu, počela bi automatski da se provode.

XS
SM
MD
LG