Linkovi

SAD: Većina Amerikanaca još uvijek podržava smrtnu kaznu


U Texasu smrtne kazne dosuđuju se i izvršavaju se češće nego u drugim saveznim državama. Prošle godine izvršeno ih je 16.

U većini zemalja sa snažno razvijenom demokratijom smrtna kazna je, kao čin kažnjavanja za najteži zločin prema čovjeku, ukinuta. U Sjedinjenim Državama nije i provodi se u više saveznih država. Ispitivanja javnog mnjenja kroz duži vremenski period pokazuju da podrška smrtnoj kazni postepeno opada, ali da još uvijek oko 60 posto anketiranih Amerikanaca smatra da je ne treba ukidati.

Kada smrtna kazna biva izvršavana u zatvorskom kompleksu u Huntsville-u u Texasu, uvijek se ispred zatvora nađe i poneki protivnik zadržavanja i primjene smrtnih kazni:

"Danas, širom Texasa, ljudi se okupljanju da kažu NE smrtnoj kazni“ – uzvikivala je, sa megafonom u ruci, jedna Teksašanka.

U Texasu smrtne kazne dosuđuju se i izvršavaju se ćešće nego u drugim saveznim državama. Prošle godine izvršeno ih je 16. Ankete pokazuju da većina Teksašana podržava smrtnu kaznu.

Dudley Sharp, jedan od zagovornika primjene smrtne kazne, smatra da se njenim izvršavanjem obeshrabruju ubice, koje bi se jednog dana mogle naći na slobodi, da ponovo ubiju i od čina ubistva odvraćaju i sve druge osobe:

"Nema dokaza da će prijetnja smrtnom kaznom spriječiti ubistvo, ali saznjanja da je strah od smrtne kazne zaustavio ruku mnogih nasilnika ima jako mnogo“ - kaže Dudley Sharp i dodaje da mnoge porodice ubijenih žele kaznu proporcionalnu zločinu, ali da se činu izvršavanja kazne ne raduju:

"Sve je to dio boli za izgubljenim nevinom životom, sve što se desi nikako i nikada nije dobro."

Pat Monks, advokat iz Houstona, protivnik je smrtne kazne, ponajviše jer smatra da pravosudni sistem nije bezgrešan:

"Smrtna kazna podrazumijeva perfetktan sistem, makar samo na jednoj instanci, a on to nije."

On podsjeća na brojne slučajeve u kojima je, na osnovu novih, naknadnih dokaza, osuđenik na smrt oslobađan. Smrtnu kaznu smatra zastarjelom praksom koju su Sjedinjene Države naslijedile od zemlje u kojoj je ta kazna odavno ukinuta:

"To je naslijeđe iz Engleske, iz pravnog sistema u kojem je narod bio vlasništvo kralja, odnosno države. Tada su sudije i tužitelji takođe bili kraljevo vlasništvo. U našem, američkom, sistemu oduvijek je bilo potpuno suprotno."

Prvih dana decembra, odlukom nadležnog apelacionog suda, zaustavljeno je izvršenje smrtne kazne nad osuđenikom Scottom Panettijem jer mu je dijagnosticirana šizofrenija.

Panettijeva odvjetnica Kathryn Kase, takođe iz Houstona, za reakcije koje su tim povodom uslijedile širom Sjedinjenih Država kaže da su ohrabrujuće:

"Ono što je tim reakcijama pokazano je da raste svijest i raspoloženje da Amerikanci ne žele da se smrtne kazne vrše nad osuđenicima sa teškim mentalnim oboljenjima."

Nad Scootom Panettyjem, po standardima savezne države Texas, može biti izvršena smrtna kazna. Odvjetnica Kase ističe, međutim, da izvršenje te kazne nad mentalno poremećenim osuđenicima ne služi cilju i svrhi koju većina Amerikanaca povezuje sa smrtnom kaznom:

"Osnovna pretpostavka je da je smrtna kazna kazna za najgore od najgoreg. Problem je u tome što, odlučujući se za njeno izricanje i primjenu, nismo uvijek konzistetni."

Ankete pokazuju da su po godinama mlađi Amerikaci više za to da se, umjesto smrtne kazne, izriču kazne doživotnog zatvora, a manje od polovine anketiranih smatra da u slučajevima mentalno oboljelih osuđenika, smrtnu kaznu ne treba izvršavati.

SAD: Većina Amerikanaca još uvijek podržava smrtnu kaznu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

XS
SM
MD
LG