Linkovi

Nakon 54 godine SAD i Kuba ponovo otvorile svoje ambasade


Sjedinjene države i Kuba su danas u podne, nakon 54 godine, ponovo uspostavile diplomatske odnose. Kubanska zastava se zavijorila u State Departmentu, a kubanski zvaničnici, uključujući ministra vanjskih poslova Brunu Rodrigeza Parrilla, prisustvovali su dizanju zastave u kubanskoj ambasadi u Washingtonu.

Državni sekretar John Kerry održava i zvaničan sastanak sa kubanskim ministrom vanjskih poslova. Američka ambasada u Havani će biti otvorena kada državni sekretar Kerry bude u mogućnosti putovati na Kubu, ali će i do tada biti potpuno funcionalna.

Današnje otvaranje kubanske ambasade u Washingtonu je samo dio niza koraka koji su poduzeti u posljednje vrijeme kako bi se ponovo uspostavili odnosi između dvije zemlje koji su prekinuti prije više od 50 godina.

1961 godine, snage koje su podržavale Sjedinjene države su izvršile invaziju na južnu obalu Kube poznatu kao Zaljev svinja kao dio nastojanja da se zbaci Fidel Castro. Neuspio pokušaj je doprinio naglom pogoršanju američko-kubaskih odnosa koje je trajalo decenijama. Ali u maju ove godine, kao znak da su se odnosi promijenili, predsjednik Obama i kubanski predsjednik Raul Castro su se pozdravili rukovanjem na samitu u Panami. Početkom mjeseca, predsjednik Obama je rekao se ponovna uspostava odnosa trebala desiti mnogo ranije.

Kada su Sjedinjene države zatvorile svoju ambasadu 1961, ne mislim da je iko očekivao da će proći preko pola vijeka prije nego se ona ponovo otvori, rekao je američki predsjednik.

Ova promjena je rezultat i domaćeg i vanjskog pritiska, kaže stručnjak za Kubu William Leo Grande.

Latinoamerikanci su zaista umorni od te stare politike iz doba hladnog rata i to su predsjedniku dali do znanja na samitu u Cartegeni u Kolombiji 2012, i rekli su da neće doći na sljedeći samit ako Kuba ne bude pozvana, kaže gospodin Leogrande.

Za mnoge Kubance, ova promjena donosi nadu.

Ovo je veliki korak. Ne mislim da je to iko očekivao 17 decembra kada je predsjednik rekao da ćemo stići do ovog trenutka za samo 6-8 mjeseci, kaže Marc Hanson iz washingtonskog ureda za Latinsku Ameriku.

Neki međutim kažu da nova američka politika nagrađuje loše ponašanje.

Mislim da smo morali sniziti naše standarde kako bi podigli našu zastavu u Havani. Mi ne branimo ljudska prava, ne branimo ideju representativne demokracije, kaže Roger Noreiga iz instituta American Enterprise.

I dok neki Kubanci hvale svoju vladu što ponovno uspostavlja veze sa Sjedinjenim državama, realnost je da su neke američko-kubanske transakcije i dalje ograničene zbog američkog trgovinskog embarga.

XS
SM
MD
LG