Linkovi

Novi val protesta zbog nepoštivanja ljudskih prava na Kubi


Orlando Zapata Tamayo, politički zatvorenik na Kubi je umro tokom štrajka gladju

Smrt zatvorenog disidenta, Orlanda Zapate Tamayoa podstakla je kritike Kube od strane Sjedinjenih Država i evropskih lidera. Zapata Tamayo je štrajkovao gladju više od 80 dana tražeći bolje zatvorske uvjete.

Sjedinjene Države i neke evropske zemlje pojačavaju pritisak na politički režim na Kubi nakon smrti prominentnog disidenta tokom štrajka gladju. Predsjednik Kube, Raul Castro je prvo izrazio žaljenje zbog smrti Orlanda Zapate Tamayoa, ali sada optužuje drugu stranu da želi iskoristiti nastalu situaciju.

Kubanski lideri već dugo nastoje odbraniti praksu poštivanja ljudskih prava od američkih i evropskih kritika. Predsjednik Raul Castro sada, medjutim, kaže da posljednja runda kritika liči na ucjenu:

"Mi nikada nećemo popustiti ucjenama ni jedne zemlje, ili grupe zemalja, ma kako da su moćne."

Smrt zatvorenog disidenta, Orlanda Zapate Tamayoa podstakla je kritike Kube od strane Sjedinjenih Država i evropskih lidera. Zapata Tamayo je štrajkovao gladju više od 80 dana tražeći bolje zatvorske uvjete.

Ulica u Havani
Ulica u Havani

Na kongresu komunističke omladine, gospodin Castro je rekao da inostrani kritičari koriste Tamayovu smrt za novu medijsku kampanju protiv Kube:

"Oni cinički manipuliraju smrću osobe zatvorene za obični zločin."

Predsjednik Obama je smrt Zapate Tamayoa nazvao tragičnom i pozvao na oslobadjanje svih političkih zatvorenika na Kubi.

Ostali zatvorenici su započeli štrajk gladju, uključujući kubanskog novinara Guillerma Farinasa. On kaže da će odbijati hranu sve dok kubanska vlada ne oslobodi 26 političkih zatvorenika, koji su slabog zdravlja.

"Žene u bijelom" protestiraju na Kubi
"Žene u bijelom" protestiraju na Kubi

Američki zvaničnici su, takodjer, zabrinuti za grupu poznatu kao Žene u bijelom, koju čine supruge i rodbina zatočenih.

Gordon Duguid je zamjenik glasnogovornika State Departmenta:

"Mi smo zabrinuti za dobrobit Žena u bijelom i zaprepašteni da je vlada uznemirila njihov mirni protest, i da se vlada miješa u prava kubanskih gradjana na mirno okupljanje i izražavanje podrške članovima svojih porodica koji su zatočeni zbog svoje savjesti."

Prošlog mjeseca, Amerikanci kubanskog porijekla i drugi stanovnici Miamija marširali su u znak podrške Ženama u bijelom. U isto vrijeme u Havani su to pokušale i Žene u bijelom, ali je intervenirala policija.

Iz pro-demokratskih grupa kažu da jača anti-vladino raspoloženje, dijelom zbog smrti Zapate Tamayoa. Nedavno je izvješteno o protestima u okolini Havane.

Marcibel Loo prati stanje ljudskih prava na Kubi za Kubanski demokratski direktorat, prodemokratsku grupu u Miamiju:

"Svakodnevno vidjamo da ljudi ne žele da suradjuju sa režimom. Zbog toga vlada mora da ih tuče i zatvara, žrtvujući svoj image, kako bi ih kontrolirala."

Loo kaže da protesti nisu rezultat pritiska iz Bijele kuće, nego reakcija na domaće probleme:

"Sa protestima, ne samo u Miamiju, nego i u Los Angelesu, New Yorku, Španiji i Brazilu, izbjeglice sa Kube se povezuju sa ljudima na otoku, I to je nešto novo."

Pro-demokratski aktivisti kao Loo nadaju se da će pritisci izvan otoka i na samoj Kubi doprinijeti promjenama u Havani, ali za sada nije izvjesno kako će to završiti.

XS
SM
MD
LG