Linkovi

Novo poglavlje odnosa izmedju Washingtona i Havane


Kubanka slavi držeći zastavu svoje zemlje, Chile, Decembar 17, 2014
Kubanka slavi držeći zastavu svoje zemlje, Chile, Decembar 17, 2014

Sjedinjene države su saopćile da je moguće da bi jednog dana kubanski predsjednik Raul Castro mogao posjetiti Bijelu kuću kako bi se sastao sa predsjednikom Barackom Obamom.
Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je reporterima danas rekao da neće isključiti mogućnost posjete predsjednika Castra. Jučer, kada su dvojica lidera objavili da planiraju normalizirati odnose nakon diplomatskih napetosti dugih pola vijeka i nastalih tokom hladnog rata, Earnest je rekao da je također moguće da predsjednik Obama posjeti Havanu, kada dvije zemlje otvore medjusobne ambasade u glavnim gradovima. Predsjednik Obama je međutim također rekao da će Sjedinjene države svom snagom dići glas za slobodu kubanskog naroda.

Američka odluka normalizacije odnosa sa Kubom je u medjuvremenu naišla na vrlo različite reakcije. Mnogi u Americi se slažu s predsjednikom Obamom, da je dosadašnji odnos prema Kubi prevazidjena politika koja nije uspjela donijeti nikakva dobra američkim interesima. Kritičari odluke medjutim tvrde da normaliziranje odnosa sa Kubom jednostavno ojačava postojeći diktatorski režim. Predsjednik Obama se obratio naciji s viješću o normaliziranju odnosa, nakon što je došlo do prve razmjene zarobljenika izmedju dvije zemlje.

Zajednica Amerikanaca kubanskog porijekla u Miamiju se sva digla na noge nakon što je Obama objavio odluku da se promijeni politika Washingtona prema Havani - riječima:

"Ovim promjenama namjeravamo otvoriti nove mogućnosti i za Amerikance i za Kubance, i otvoriti novo poglavlje u odnsima zemalja na američkom kontinentu. "

Neki od mnogih koji su pobjegli od Castrovog režima u Sjedinjene Države, već dugo podržavaju politiku izolacije te komunističke zemlje, putem sankcija i zabrana na putovanje, bez obzira što je to često značilo da njihovi vlastiti rodjaci nisu mogli prijeći razdaljinu od samo 170 kilometara - koliko je mora izmedju najjužnije tačke Floride, Key West-a, i Havane.

Carlos Munoz Fontanil, Amerikanac kubanskog porijekla, govori:
"Odluka je izdaja više od 50 hiljada ljudi koji su stradali od Castrovog režima. To je izdaja za Kubance. Ali, mi ne brinemo za Kubu toliko - mi brinemo za Sjedinjene Države. "

No, mnogi drugi se odavno zalažu za normalizaciju odnosa izmedju njihove nove i stare domovine.

Santiago Portal, Amerikanac kubanskog porijekla:
"Slažem se da Kuba i Amerika moraju uspostaviti odnose, jer se samo tako mogu bolje upoznati. "

Odluka predsjednika Obame je dobila veliku podršku od američkog humanitarnog radnika, Alana Grossa, koji je oslobodjen nakon pet godina zatvora na Kubi. Gross je izjavio da obični kubanski narod ne zaslužuje da bude kažnjen.

"Za mene su Kubanci, ili bar njih većina, nevjerovatno dragi, velikodušni, talentirani ljudi. Boli me što se tako nepravedno tretiraju , a što je posljedica uzajamno neprijateljskih politika dvaju zemalja .", kazao je Gross.

U Havani su neki pozdravili puštanje na slobodu trojice Kubanaca koji su u Sjedinjenim Državama bili optuženi za špijunske aktivnosti.

“Mislim da je ovo vrlo pozitivno , da su naša tri heroja koja su bila zatočena u imperiji, vraćena na Kubu. ", kaže Luiz Rodrigez, stanovnik havane.

Kubanski predsjednik Raul Castro je izjavio da bi američki predsjednik mogao učiniti i više, objasnivši:

"Ekonomska, trgovačka i finansijska blokadakoja je dovela do velikoe ljudske i ekonomske patnje u našoj zemlji, se treba okončati. Iako je blokada zaštićena američkim zakonom, mislim da bi predsjednik Obama mogao to promijeniti tzv. predsjedničkom naredbom. "

No, takav potez bi naišao na otpor mnogih Amerikanaca kubanskog porijekla, medju njima i senatora savezne države Floride, Marca Rubia, koji je osudio omekšavanje odnosa sa Havanom.

"Ovom će se odlukom Castrovom režimu samo dati dodatne šanse da manipulira promjenama tako da one ojačaju sam režim, koji kontrolira svaki aspekt života na Kubi. ", kaže senator Rubio.

Ipak, počele su stizati i čestitke Bijeloj Kući na ovoj odluci - prvo od Venezuele i Vatikana.

Otkako je predsjednik Obama 2011. godine reducirao ograničenje putovanja na Kubu , na stotine hiljada Amerikanaca je posjetilo taj prelijepi otok. Prema najnovijim mjerama, Sjedinjene Države planiraju otvoriti ambasadu u Havani, i značajno olakšati restrikcije na putovanje, kao i trgovinu , u nekoliko slijedećih mjeseci.

XS
SM
MD
LG