Linkovi

Priopćenje veleposlanstva Sjedinjenih Država u Republici Hrvatskoj


在美國首都華盛頓國會山的雕像廳為一座紀念民權活動人士羅莎.帕克斯雕像舉行的揭幕儀式上,美國總統奧巴馬(左)和美國國會眾議院議長約翰.博納坐在一起。
在美國首都華盛頓國會山的雕像廳為一座紀念民權活動人士羅莎.帕克斯雕像舉行的揭幕儀式上,美國總統奧巴馬(左)和美國國會眾議院議長約翰.博納坐在一起。

Ova presuda nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata - Hrvatska je imala legitimno pravo obraniti svoju neovisnost i teritorijalnu cjelovitost

Sjedinjene Države podupiru i poštuju rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kao međunarodno priznatog pravnog tijela, odobrenog od strane Vijeća sigurnosti UN-a, u svrhu procesuiranja ratnih zločina povezanih s ratovima u bivšoj Jugoslaviji, te uvažava njegove znatne napore u donošenju ove prvostupanjske presude.

Svjesni smo da su rane još uvijek svježe i da ova presuda može potaknuti različite emotivne reakcije. Suosjećamo sa stradalnicima rata i njihovim obiteljima, te odajemo poštovanje njihovoj žrtvi. Nadamo se da će svi imati na umu važnost okrenutosti prema budućnosti i očuvanja duha tolerancije i pomirenja koji je bio temelj napretka tijekom posljednjih petnaest godina i koji je jamac da se takav tragični rat više nikada ne dogodi.

Čuli smo da je obrana već najavila žalbu, te se postupak time nastavlja. Pozivamo na poštivanje procesa do donošenja konačne presude.

Odluka suda ni na koji način neće utjecati na bliske, izvanredne odnose između Sjedinjenih Država i Hrvatske. 7. travnja 1992. godine, Sjedinjene Države priznale su Hrvatsku kao neovisnu i suverenu zemlju, te eksplicitno priznale predratne republičke granice kao međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda također je svojom rezolucijom iz 1993. godine priznalo teritorijalnu cjelovitost Hrvatske.

Prema tome, presuda u ovom predmetu nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata. Hrvatska je imala legitimno pravo obraniti svoju neovisnost i teritorijalnu cjelovitost. Osim toga, ICTY istražuje pojedinačne slučajeve. Njegove odluke ne predstavljaju opće povijesne ocjene pravednosti ili nepravednosti ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Nadamo se da će u ovom teškom trenutku hrvatski narod, koji cijeni svoju borbu i žrtvu, s vjerom gledati u budućnost kao ponosan, neovisan i demokratski narod.

XS
SM
MD
LG