Linkovi

Tjedan u znaku dinamičnih američko-hrvatskih veza


Tjedan u znaku dinamičnih američko-hrvatskih veza
Tjedan u znaku dinamičnih američko-hrvatskih veza

U Sjedinjenim Državama ovih dana borave ili uskoro stižu predsjednik Josipović i ministri Jandroković, Božinović i Pankretić

Ovaj tjedan protiče u znaku dinamičnih američko-hrvatskih veza koje se realiziraju kroz brojne posjete visokih hrvatskih dužnosnika koje će se nastaviti u veljači i ožujku. Oni će u Sjedinjenim Državama o bilateralnim i drugim temama razgovarati s visokim predstavnicima američke administracije.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić od ponedjeljka boravi u Sjedinjenim Državama, prvo u Washingtonu, a zatim će sudjelovati na 9-om zasjedanju UN-ove konferencije za šume u New Yorku. Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2011. godinu Međunarodnom godinom zaštite šuma upravo na prijedlog Hrvatske.

Drugi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković će tijekom svog boravka u Sjedinjenim Državama, 2. i 3. veljače, održati niz bilateralnih sastanaka od kojih je najvažniji sastanak s američkom državnom tajnicom Hillary Rodham Clinton. Jandroković i Clinton potpisat će Sporazum o otvorenom nebu između Sjedinjenih Država i Hrvatske, što će omogućiti uspostavu izravnih letova između dvije države. Šef hrvatske diplomacije sudjelovat će i na 59. Nacionalnom molitvenom doručku koji se tradicionalno održava prvog četvrtka u veljači i na kojem sudjeluje nekoliko stotina ljudi iz političkog, kulturnog i vjerskog života. Molitvenom doručku će iz Hrvatske, osim ministra Jandrokovića, nazočiti još i saborski zastupnici Milorad Pupovac i Ivan Bagarić.

U Pentagonu se u srijedu sastaju hrvatski ministar obrane Davor Božinović i američki ministar obrane Robert Gates. Očekuje se da će dvojica ministara razgovarati o dobroj bilateralnoj suradnji u području obrane, kao i o Afganistanu, gdje hrvatski vojnici sudjeluju u misiji ISAF. Ministar Božinović će, prije toga, položiti vijenac na grob Neznanog junaka na Nacionalnom groblju u Arlingtonu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović idući tjedan putuje u Sjedinjene Države. On će 9. veljače u New Yorku sudjelovati na obilježavanju 15. godišnjice Daytonskog sporazuma u organizaciji bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, koji je kao domaćin skupa, pozvao, osim predsjednika Josipovića, i bivšu američku državnu tajnicu Madelaine Albright, umirovljenog generala Wesleya Clarka, člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, zatim visoku predstavnicu Europske Unije Catherine Ashton te novinarku Christiane Amanpour. Hrvatski predsjednik će tijekom boravka u Sjedinjenim Državama održati i predavanje u Bostonu.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko također bi u veljači trebao posjetiti Sjedinjene Države, ali za taj se posjet još čeka službena potvrda iz Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG