Linkovi

Po prvi put u povijesti Standard & Poor's smanjio američki bonitet


Po prvi put u povijesti Standard & Poor's smanjio američki bonitet
Po prvi put u povijesti Standard & Poor's smanjio američki bonitet

Američki kreditni rejting smanjen s vrhunskog statusa AAA na AA plus, uz procjenu s "negativnim izgledima"

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je američki bonitet po prvi put u povijesti s vrhunskog statusa AAA na AA plus, uz procjenu s "negativnim izgledima".

U priopćenju objavljenom kasno sinoć S&P kaže da je učinila ovaj korak zbog toga što plan o smanjenju proračunskog manjka, usvojen u utorak, ne ide dovoljno daleko da bi se stabilizirala dužnička situacija u zemlji.

S&P također napominje da ovo umanjivanje boniteta odražava stajalište agencije kako je "efikasnost, stabilnost i predvidljivost američkog političkog odlučivanja i političkih institucija oslabila u vrijeme kontinuiranih fiskalnih i gospodarskih izazova". Mediji citiraju dužnosnike Bijele kuće koji kažu da je S&P pogrešno izračunao predviđanja o američkom planu smanjivanja duga za oko dva bilijuna dolara.

Dvije druge vodeće agencije za kreditni rejting – Moody's i Fitch – zasad nisu umanjile američki bonitet. Do ovog dolazi na dan kad je američko Ministarstvo rada objavilo podatke o povećavanju broja radnih mjesta u zemlji za 117 tisuća i blagom smanjivanju stope neuposlenosti na 9,1 posto. Američko gospodarstvo najveće je na svijetu, međutim, ulagači iskazuju malo povjerenja u spori gospodarski oporavak zemlje, čak i nakon sporazuma između predsjednika Obame i kongresnih čelnika o povećavanju praga zaduživanja savezne vlade.

Prvo sniženje američkog kreditnog boniteta u povijesti rasplamsalo je novi krug političkih trvenja oko ekonomskih problema Sjedinjenih Država. Čelnik američkog zastupničkog doma republikanac John Boehener rekao je da je to rezultat decenija neodgovorne potrošnje, te je okrivio demokratsku stranku za odbijanje donošenja teških odluka. Čelnik demokratske senatske većine Harry Reid je izjavio da je sniženje američkog boniteta potvrdilo potrebu za balansiranim pristupom smanjenju državnog deficita, uključujući ukidanje poreznih olakšica najbogatijim Amerikancima, što republikanci odbijaju prihvatiti. Financijska agencija Standard & Poor's je po prvi put u svojem postojanju od 1917. u petak umanjila američki kreditni rejting s najvišeg, te kritizirala političke makinacije u Washingtonu.

Ostale zemlje pokušavaju procijeniti efekt sniženja kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država na svjetsku ekonomiju. Kina je objavila oštro upozorenje Sjedinjenim Državama kritizirajući američku ovisnost o zaduživanju, uz tvrdnju da Washington mora shvatiti da više ne može putem posuđivanja izaći iz svojih ekonomskih problema. Kineska državna izvještajna agencija Xinhua osudila je kratkovidne prijepore američkih političara, te da svijetu treba nova, stabilnija rezervna valuta umjesto dolara. Kineska središnja banka je najveći investitor u američki dug.

Druge su zemlje reagirale opreznije. Japan, drugi najveći američki kreditor je izjavio da sniženje rejtinga neće utjecati na njihovo ulagane u američke obveznice. Indija je izrazila svoju duboku zabrinutost dok je Rusija najavila da neće mijenjati razinu svojih ulaganja u američki dug, te da je razlika izmedju starog i novog američkog rejtinga mala.

XS
SM
MD
LG