Linkovi

SAD: Kongres, budžet, Trump, eventualna blokada rada vlade....?!


Neizvjesnost do posljednjeg trenutka nije ništa novo. Saglasnost u Kongresu nije mogla biti postignuta do zadnjeg momenta 2013. godine i rad federalne vlade bio je blokiran 16 dana.

Članovi Kongresa imaju pred sobom samo nekoliko dana da okončaju rasprave, a biće to pregovašlp povuci-potegni, o bužetu za 2017. fiskalnu godinu. Ukoliko ne postignu dogovor do ponoći, u petak 28. aprila, uslijediće prekid rada federalne vlade. Naredni dan, subota, 29. april biće stoti dan predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući.

Što se može očekivati u naredna tri, četiri dana?

Vrijeme brzo ističe. Pred senatorima i zastupnicima je prijedlog bužeta, milijarde i milijarde dolara koje treba funkcionalno raspodijeliti.

Predsjednik Trump je optimista:

"Imamo dobre šanse da to usvojimo brzo."

Neizvjesnost do posljednjeg trenutka nije ništa novo. Saglasnost u Kongresu nije mogla biti postignuta 2013. godine do zadnjeg momenta i rad federalne vlade bio je blokiran 16 dana. Ove godine rok za usvajanje budžeta ističe u ponoć poslije koje slijedi stoti dan Donalda Trumpa na funkciji predsjednika.

Taj period Trump je najavljivao i tokom izborne kampanje, tada kao predsjednički kandidat Republikanaca:

"Ono što će slijediti je akcioni plan mojih prvih stotinu dana da Ameriku učinimo sjajnom ponovo."

Predsjednik Trump na usvajanje budžeta koji predlaže gleda kao borbu za pobjedu njegovih najznačajnijih preizbornih obećanja. Pored ostalog, i za finansiranje gradnje 3.200 kilometara dugog zida duž granice sa Meksikom.

Zbog cijene gradnje zida, koja će biti vrlo visoka, teško će biti dobiti podršku svih Republikanaca. Za Demokrate to je povod snažnog oponiranja. Za sada niko nije siguran da li će odobravanje finansiranja gradnje zida biti svojevrsna prelomnica za predsjednika Trumpa, ili će morati popustiti i pristati na kompromis u dijelu budžeta usmjerenog na ukupnu migracionu problematiku.

Nedavni neuspjeli pokušaj usvajanja novog zakona o zdravstvenom osiguranju je još uvijek svježa opomena za Republikance i izvor snažne unutarstranačke tenzije.

Molly Reynolds, analitičarka, BROOKINGS INSTITUTION-a o tome kaže:

"Mnogo je toga o predsjedniku Trumpu i Bijeloj kući neizvjesno i nejasno, čak i za članove Kongresa. Predsjednik Trump nije politička marioneta, on nije neko sa zakonodavnim iskustvom, ili iskustvom političkog pregovaranja. I njegova uloga u borbi za budžet ne mora biti presudna mnogo."

Usvajanje budžeta koji predlaže, poreska reforma koju bi trebalo uskoro da predloži i vraćanje zakona o zdravstvenom osiguranju u proceduru usvajanja su političke bitke koje su predsjedniku Trumpu potrebne kao pobjede. Za prvih 100 dana te bitke, pokazalo se realnim, nije mogao dobiti.

SAD: Kongres, budžet, Trump, eventualna blokada rada vlade....?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG