Linkovi

SAD: Otvoriti ili zalupiti vrata?


Prihvat sirijskih izbjeglica nije vruća tema samo u Kongresu. Više od 20 guvernera, Republikanaca, saopštili su da ne žele izbjeglice iz Sirije u njihovim saveznim državama.

Posljednji teroristički napadi u Parizu povod su za oštre i suprotstavljene rasprave, svojevrsnu političku oluju u Sjedinjenim Državama, o prihvatu ili uskraćivanju prihvata izbjeglica iz Sirije. Na Capitol Hillu, sjedištu američkog Kongresa, mnogi uticajni članovi Republikanske stranke dovode u pitanje, ili potpuno odbacuju plan predsjednika Baracka Obame o davanju azila za 10 hiljada Sirijaca. Demokrati, s druge strane, ističu da Sjedinjene Države moraju ostati otvorene za prihvat izbjeglica, uz temeljitu provjeru njihovih motiva, identiteta i bliske prošlosti.

Užasni napadi u Francuskoj mogli bi se desiti i na američkom tlu ukoliko i teroristi, izdajući se za izbjeglice, uspiju ući u Sjedinjene Države, ističe senator Jeff Sessions, Republikanac. On smatra da bi prihvat izbjeglica iz Sirije trebalo odložiti dok Kongres ne glasa da li ih prihvatiti ili ne, i dodaje:

"Ako nismo u stanju izvršiti sigurnosne provjere onih koji apliciraju za prihvat, vrlo je vjerojatno da prihvatimo i određeni broj onih kojima su cilj teroristički napadi."

Demokrati, među njima i senator Ben Cardin, upozoravaju da takve provjere mogu trajati mjesecima, pa i godinama:

"Taj proces uključuje mnoge agencije i dugotrajan je da bi bili potpuno sigurni da niko od izbjeglica nema nikakvih veza sa terorističkim organizacijama, ili da nije ni nakoji način povezan sa ISIL-om."

Republikanci žele znati i kako bi sigurnosna provjera za svakog izbjeglicu iz zemalja kao Sirija, ili iz ratnih zona, mogla biti obavljana, ističe senator Bob Corker:

"Kada su u pitanju zemlje u kojima nema sveobuhvatnih, centralnih baza podataka u koje možete izvršiti uvid, kako zapravo možete znati ko su i što su ti ljudi."

Kongresmen Eliot Engel, Demokrata, ističe da krajnji ishod ne smije biti zatvaranje vrata:

"Ni ja ne želim da se teroristi, izdajući se za izbjeglice, provuku. Mislim da moramo biti vrlo, vrlo obazrivi koga prihvatamo. Ali, isto tako mislim da ne možemo zalupiti vratima i biti potpuno nesaosjećajni prema tim nesretnicima."

Senator Cardin je saglasan:

"Mi smo otvorena zajednica. Nećemo dozvoliti teroristima da nas poraze, da zbog njih mijenjamo način na koji živimo u našoj zemlji."

Prihvat sirijskih izbjeglica nije vruća tema samo u Kongresu. Više od 20 guvernera, Republikanaca, saopštili su da ne žele da izbjeglice iz Sirije budu zbrinute u njihovim saveznim državama.

SAD: Otvoriti ili zalupiti vrata?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

XS
SM
MD
LG