Linkovi

SAD – Irak: Kongres bez jasnog stava o Iraku


Senatori i kongresmeni, i Demokrate i Republikanci, se sudržavaju otvoreno i precizno reći što bi Sjedinjene Države trebale poduzeti kao odgovor na sadašnju krizu u Iraku.

Brzo napredovanje snaga radikalnih sunitskih militanata i uspostavljanje kontrole nad velikim područjem na sjeveru Iraka povod su za veliku uznemirenost američkih senatora i kongresmena iz obje stranke. I Demokrati i Republikanci se, međutim, sudržavaju otvoreno i precizno reći što bi Sjedinjene Države trebale poduzeti kao odgovor na sadašnju krizu u Iraku. Tim prije, jer rapidno pogoršavanje stanja u toj zemlji dolazi u vrijeme kada znatno veći dio američke javnosti ne smatra da se Sjedinjene Države trebaju ponovo vojno anagažirati na sadašnjim iračkim ratištima.

Tri godine nakon povlačenja američkih borbenih snaga iz Iraka, sektaško nasilje i sukobi bujaju. Militanti koji se bore za Islamsku državu Irak i Levant zauzeli su veliki dio iračke teritorije.

Takvo stanje zahtijeva urgentan odgovor Sjedinjenih Država smatra senator Mitch McConnell, Republikanac:

"Administracija mora djelovati brzo i pružiti pomoć vladi premijera Malikija prije nego pozitivni rezultati američkih i savezničkih trupa budu izgubljeni i prije nego se militanti učvrste na prostoru sa kojeg bi mogli zaprijetiti Sjedinjenim Državama."

Senator McConnell, kao i većina drugih senatora, ne precizira što bi to Bijela kuća trebalo da uradi. Ta sudržanost ne iznenađuje kaže politički analitičar i profesor univerziteta Ohio John Mueller i pojašnjava:

"Mislim da su sudržani jer ne znaju šta da se radi. Niko to ne želi otvoreno reći, a ono što mogu i hoće je tražiti da neko drugi nešto konkretno predloži i odluči. Ono što bi se eventualno moglo poduzeti biće nedovoljno za smirivanje vrlo teškog stanja u Iraku."

Mnogi Republikanci, među njima i senator McConnell, optužuju administraciju predsjednika Obame što u Iraku, nakon povlačenja krajem 2011. godine, nije ostavila manji kontingent oružanih snaga:

"Predsjednik je potpuno povukao naše snage ne uspjevši dogovoriti adekvatno vojno prisustvo u Iraku nakon povlačenja. Odgvovarajuće vojne snage mogle su efikasno pomoći u očuvanju postignutih rezultata i obavještajnim aktivnostima bitnim za pravovremene akcije protiv militanata i terorista."

Mnogi Demokrati, s druge strane, optužuju Republikance za hipokriziju podsjećajući da su pripreme za američko povlačenje iz Iraka pokrenute krajem drugog mandata bivšeg predsjednika George W. Busha.

Kongresmen Brad Sherman, Demokrata, u tom kontekstu ističe:

"Reći da je Obama trebao pregovarati o dugoročnom sporazumu sa Malikijem, a prećutati da to Bush nije bio u stanju je maliciozno i apsurdno."

Slično govori i senator Harry Reid, Demokrata:

"Ne bi trebalo da šaljemo naše vojnike u Irak. Oni koji napadaju predsjednika Obamu zbog vraćanja naših vojnika kući nisu u pravu."

Posljednje ankete među Amerikancima pokazuju da velika većina njih ne želi ponovno upućivanje američkih vojnika u Irak. Manje od 20 odsto anketiranih misli da je sadašnje stanje u Iraku posljedica povlačenja američkih snaga. Unatoč takvom raspoloženju američke javnosti Republikanci tvrde da je sadašnji Irak očigledan primjer nemoći demokratske, Obamine administracije na svjetskoj političkoj sceni.

Profesor Mueller o tome kaže:

"Mislim da je javno mnjenje uveliko na strani Demokrata. Sve što oni trebaju reći je - da li želite da idemo u još jedan rat..., koliko još naših vojnika želite da pogine na Srednjem Istoku."

Iz Iraka u međuvremenu stižu nove, zabrinjavajuće vijesti. Militanti pokreta za Islamsku državu Irak i Levant su na manje od stotinu kilometara od Bagdada.
SAD – Irak: Kongres bez jasnog stava o Iraku
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00
XS
SM
MD
LG