Linkovi

SAD: Držati Iran i dalje pod pritiskom mogućeg punog reaktiviranja sankcija


Dio američkih sankcija prema Iranu je, u skladu sa implementacijom prošle godine postignutog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, ukinut.

Glasanjem u Senatu Kongres je dobio i drugi dio neophodne saglasnosti na produženje zakona o sankcijama prema Iranu. Članovi oba doma Kongresa, i senatori i zastupnici, i Demokrate i Republikanci, jedinstveni su u stavu da su sankcije izuzetno bitna poluga pritiska na punu primjenu međunarodnog sporazuma o iranskom nuklernom programu. Nakon glasanja u Senatu sa 99 glasova za i nijednim protiv, zakon o produžavanju sankcija prema Iranu biće proslijeđen u Bijelu kuću na potpis aktuelnom predsjedniku Sjedinjenih Država.

Iran mora biti držan pod pritiskom, istakao je lider Republikanske većine u Senatu Mitch McConnell:

"Očuvanje tih sankcija je kritično s obzirom na uporne i agresivne napore Irana da proširi uticaj širom Bliskog i Srednjeg Istoka."

Sankcije, usvojene i provođene dvije decenije su američki odgovor na podršku koju međunarodnom terorizmu pruža Iran. Dio tih sankcija, u skladu sa implementacijom prošle godine postignutog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, je ukinut. Potrebno je, međutim, biti spreman na puno reaktiviranje sankcija stav je i senatora, Demokrata.

Govoreći o tome Ben Cardin, Demokrata, je rekao:

"Zajednički sveobuhvatni plan akcija o kojem smo se izjasnili omogućava nam da brzo i ekikasno odgovorimo ukoliko Iran bude kršio odredbe sporazuma. Da bi to mogli moramo imati sankcije spremne za nametanje."

Iranski zvaničnici upozoravaju da bi reaktiviranje sankcija bilo kršenje sporazuma o nuklernom programu i da bi moglo imati negativne posljedice.

Matthew McInnis, analitičar Intituta AMERICAN ENTERPRISE, ocjenjuje:

"Oni blefiraju, stalo im je do sporazuma. Vrlo dobro znaju da takve vrste zakona, poput Zakona o sankcijama prema Iranu koji je provođen dugi niz godina, mogu biti vrlo vjerojatno i lako obnovljene."

Donald Trump, naredni američki predsjednik u više navrata je krajnje negativno ocjenjivao sporazum sa Iranom:.

"Najgluplji sporazum svih vremena, sporazum kojim će se Iran apsolutno domoći nuklernog oružja. Iran bi trebalo da nam napiše "hvala vam veliko."

Analitičar Matthew McInnis cijeni da se ne treba vraćati na početak:

"Ne bih preporučio obnavljanje rasprava o tom sporazumu. Donald Trump, kao predsjednik, ako zaista želi da na udaru sporazuma budu u sve bitne tačke, a posebno inspekcijski nadzor i konačan pozitivan ishod dogovorenog , morao bi da razmišlja i o daljem vrlo ozbiljnom pritisku na Iran, zajedno sa našim saveznicima, kako bi osigurao da se dogovoreno i ostvari."

Za sada, Kongres je spreman reaktivirati sankcije u punom obimu, ocjenjuje senator Robert Menendez, Demokrata:

"Oštar i težak po posljedicama, što je po mom mišljenju, Zajednički sveobuhvatni plan akcija, Irancima jasno predočava posljedice svakog kršenja i probijanja sporazuma. Mi ćemo efikasno odgovoriti na svaki pokušaj nuklernog naoružavanja, terorizma, destabiliziranja regiona i svih drugih opasnosti koje prijete sigurnosti Sjedinjenih Država."

Zakon o sakcijama prema Iranu prošlog mjeseca usvojen je u Zastupničkom domu Kongresa sa 419 glasova za i samo jednim protiv. Osim toga i Bijela kuća ističe da predsjednik Barack Obama ima široke ovlasti da prema Iranu uvede negativne mjere i bez posebne legislative.

SAD: Držati Iran i dalje pod pritiskom mogućeg punog reaktiviranja sankcija
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

XS
SM
MD
LG