Linkovi

SAD: Priznanja za borbu protiv korupcije


"Devet puta je pucano na njega. Mi smo zadivljeni njegovom hrabrošću i posvećenošću."

Aktivisti koji se bore protiv korupcije u mnogim dijelovima svijeta govorili su o vlastitim iskustvima na Capitol Hillu, sjedištu američkog Sjedinjenih Američkih Država. Tu su im uručena i priznanja američke Nacionalne zadužbine za demokraciju, a njihovo okupljanje bilo je motivirano i težnjom da dobiju još snažniju podršku za napore na razotkrivanju i sankcioniranju korupcije.

Ne zaboravljajući nevolje sadašnjeg Afganistana Khalih Parsa je na Capitol Hillu apelirao na članove Kongresa da ne odustanu od podrške njegovoj zemlji i da još snažnije pomognu u borbi protiv korupcije, borbi u kojoj Khalil Parsa rizikuje vlastiti život.

Paul Ryan, predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa, je posebno naglasio:

"Devet puta je pucano na njega. Mi smo zadivljeni njegovom hrabrošću i posvećenošću."

Khalil Parsa kaže da nije jedini u borbi protiv tog zla:

"To nije samo opasno po mene, nego po sve aktiviste koji se u Afganistanu bore protiv korupcije. Naravno da sam zabrinut, ali i ja i meni slični moramo se zajednički boriti za demokratiju, vladavinu zakona i odgovornost."

Uz hrabrog Afganistanca priznjanja Nacionalne zadužbine za demokraciju uručena su i aktivistima iz Angole, Ukrajine, Malezije i Gvatemale. Aktivisti kojima je odato priznanje snažno su doprinijeli otkrivanju korupiranosti Viktora Janukoviča, bivšeg predsjednika Ukrajine, zloupotreba u Angoli vezanih za trgovinu dijamantima, te mnogih oblika korupcije koji podrivaju vladavinu prava i demokraciju u njihovim zemljama. Toj vrsti aktivizma Sjedinjene Države daju najsnažniju podršku, naglasio je Paul Ryan i dodao:

"Ako Amerika neće podržavati one koji se bore za slobodu, ljudska prava, poštivanje zakona... ko će."

Sjedinjene Države su sigurno utočište za Claudiu Escobar, prisiljenu da sa porodicom napusti Gvatemalu nakon glasnog i beskompromisnog ukazivanja na korupciju mnogih vladinih zvaničnika:

"Shvatila sam da moram otići kada su me počeli optuživati da izazivam državni udar."

Uz aktiviste, građani Gvatelame su ti koji se moraju izboriti za odgovornost državnih zvaničnika, ističe Claudia Escobar:

"Ne možemo se boriti protiv korupcije ako su naše institucije slabe. Moramo imati neovisno i djelotvorno sudstvo.... To će biti moguće ako u svim sektorima u mojoj zemlji djelujemo zajedno i podržimo prijedloge reformi, sada razmatrane u našem kongresu."

Nastojanja hrabrih aktivista su znaci mogućih promjena na bolje, unatoč opasnostima koje prate borbu protiv korupcije.

SAD: Priznanja za borbu protiv korupcije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG