Linkovi

SAD: Buran prvi dan rada Kongresa u novom sazivu


Republikanci su predložili, pa povukli nakon oštrih negativnih reakcija, promjene pravila kojima bi se značajno ograničila efikasnost i djelokrug djelovanja stranački neovisnog odbora za etiku.

Senatori i zastupnici jučer su se okupili na prvom zasjedanju Kongresa u novom sazivu u kojem će Repubblikanci u oba doma imati većinu, što znači i kontrolu i nad zakonodavnom i nad izvršnom vlasti. Prvi dan zasjedanja popratile se brojne nepovoljne reakcije zbog rasprava u Zastupničkom domu i pokušaja da se izmijene pravila kojima je regulirano pitanje istraživanja i analiziranja legalnosti, etičnosti i sukoba interesa u radu zastupnika.

Bila je to kontroverza već na samom početku... vruće rasprave u danu kada se, uobičajeno, biraju i potvrđuju lideri republikanske i demokratske komponente u novom sazivu Kongresa. Republikanci su predložili promjene pravila, usvojenih nekolijko godina ranije u Zastupničkom domu, kojima bi se značajno ograničila efikasnost i djelokrug djelovanja tog stranački neovisnog tijela, uobičajeno i krako nazivanog odbora za etiku.

Demokrati su reagirali vrlo oštro, među njima i senator Chris Van Hollen:

"To je stranački neovisno tijelo koje analizira pritužbe, žalbe, prigovore i rješava ih. Eliminirati taj mehanizam je teško podrivanje povjerenja javnosti. Time bi se samo povećala i produbila postojeća politička močvara."

I novoizabrana članica Kongresa, zastupnica Stephanie Murphy, bila je razoračana onim što se dešavalo njenog prvog dana u Kongresu:

"Ne mislim da je ovo početak kakav bi trebalo da bude početak rada 115. saziva Kongresa."

Donald Trump, naredni predsjednik, koji je tokom kampanje često govorio u korupciji u Washingtonu i obećavao isušiti tu močvaru oglasio se porukom da sada nije pravo vrijeme za tako nešto.

Republikanci su, pod pritiskom brojnih reakcija, povukli taj prijedlog sa dnevnog reda i usmjerili na ono što je mnogo bitnije.

Senator John Cornyn, Republikanac, je istakao:

"Znam da pred nama stoje teške obaveze i mnogo rada. Nimalo ne sumnjam da će, uz potrebnu saradnju Demokrata i Republikanaca, 115. saziv Kongresa u poptunosti odgovoriti potrebama Amerikanaca."

Poruku nužnosti međustranačke saradnje uputio je Paul Ryan, prethodni i ponovo izabrani predsjedavajući Zastupničkog doma:

"Ma koliko da je velik kontrast između nas, te razlike ne smiju nas nikada zaslijepiti u onome što kao zajedničko dijelimo."

I Nancy Pelosi, ranija i opet izabrana čelnica demokratske manjine u Zastupničkom domu, je naglasila:

"Imamo odgovornost i ovlasti da unaprijedimo život i ostvarimo mnoge nade Amerikanaca."

Prv dana zasjedanja Kongresa u novom sazivu, unatoč kontroverznom prijedlogu, mogao bi ipak, zbog reakcija javnosti na tu kontroverzu, biti dobro upozorenje za budući rad senatora i zastupnika.

Norm Eisen, analitičar instituta BROOKINGS, o tome kaže:

"Naredni predsjednik i talas reakcija građana pobuđuju nadu da su Amerikanci spremni da, kao građani, reagiraju i procjenjuju rad i odgovornost stranke koja sada drži i Bijelu kuću i Kongres."

Vođstvo Republikanske stranke i republikanske većine u Kongresu, pokazao je to već prvi dan zasjedanja, moraće itekako osluškivati i uvažavati reakcije svih Amerikaca i pomno pratiti poruke koje će stizati od birača koji su na novembarskim izborima dali glas kandidatima te stranke.

SAD: Buran prvi dan rada Kongresa u novom sazivu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

XS
SM
MD
LG