Linkovi

SAD: "Nije vrijeme za igranje politikom"


Rok do kojeg je osiguran privremeni budžet za rad Ministarstva za unutarnju sigurnost je petak u ponoć. Pred članovima oba doma Kongresa, još su dva, tri dugačka dana i noći.

Senatori i zastupnici u oba doma Kongresa blokirani su stranačkim razlikama u odnosu na još jedan krupan problem koji moraju riješiti do kraja ovog tjedna, odnosno trebalo bi da riješe do petka do ponoći. Ovog puta riječ je o novom zakonu kojim bi se osiguralo 40 miliona dolara za dalje finansiranje rada i aktivnosti Ministarstva za unutarnju sigurnost.

Republikanci u Zastupničkom domu uslovljavaju zaleno svjetlo za taj zakon usvajanjem zakonske mjere kojom bi bilo blokirano provođenje izvršne naredbe predsjednika Baracka Obame o odlaganju deportacija više miliona useljenika koji još uvijek nemaju legaliziran useljenički status. Provođenje te izvršne naredbe mnogi senatori i zastupnici, Demokrati, podržavaju.

Nedavne prijetnje somalijske terorističke grupe Al-Shabab napadima na velike američke trgovačke centre dodatni su povod za pritisak na Kongres da riješi pitanje finasiranja Ministarstva za unutarnju sigurnost. Senatori Demokratske stranke za sada su blokirali raspravu o zakonu usvojenom u Zastupničkom domu. Lider Republikanske većine u Senatu Mitch McConnell kao opciju nudi usvajanje dva odvojena zakona, jedan o daljem finansiranju Ministarstva i drugi o blokiranju prvođenja izvršne naredne predsjednika Obame o odlaganju deportacija ilegalnih useljenika.

"Demokrate nas sprečavaju da makar raspravljamo o zakonu o finanasiranju i sve dok je tako, ja sam spreman ponuditi na drugi način nadajući se da će i druga strana pokazati sličnu fleksibilnost" – ističe senator McConnell.

Demokrate u Senatu naglašavaju da žele biti sigurni da će i u Zastupničkom domu biti usvojena dva odvojena zakona, lider demokratske manjine senator Harry Reid o tome kaže:

"Pristajemo na raspravu o ilegalnom useljeništvu, i sada i u svako drugo vrijeme, ali prvo da riješimo pitanje punog finansiranja Ministarstva za unutarnju sigurnost."

Predsjednik Obama je upozorio Kongres na to što bi se moglo desiti ako problem finansiranje ne bude riješen. Između ostalog....:

".....Više od 100 hiljada uposlenika Ministartva, granične patrole, inspektori u lukama i na aerodromima, moraće raditi bez da budu plaćeni za taj rad......"

Avio-putnica Tami Korum ne može da vjeruje da bi Kongres mogao biti uzrok blokade rada Ministarstva za unutranju sigurnost:

"Mi apsolutnio trebamo to ministarstvo u punoj funkciji. Nefinansirati Ministarstvo je suludo, apsurdno."

Slično govori i drugi putnik, David Bates:

"Mislim da zbog mnogih prijetnji sigurnosti naše zemlje i Amerikanaca nije vrijeme za igranje politikom."

Neusvajanje zakona o daljem finansiranju Ministarstva za unutarnju sigurnost imalo bi teške posljedice, posebno dugoročne, upozorava analitičar Lawrence Korb:

"Dugoročno, Ministarstvo ne bi moglo upošljvati kvalitetne i specijalizirane uposlenike. Zapošljavati potrebne stručnjake i zadržati one koji već rade je izuzetno bitno, pogotovu sada kada se, uz mnoge druge terorističke prijetnje, ekstremistički pokret za Islamsku državu na Bliskom i Srednjem istoku širi i jača."

Neki zastupnici, Republikanci, uključujući i kongresmena Micka Mulvaneya tvrde da bi blokada rada Ministarstva za unutarnju sigurnost bila korisna ako bi to rezultiralo poništavanjem izvšne naredbe predsjednika Obame o odlaganju deportacija ilegalnih useljenika, koju mnogi smatraju neustavnom. On ističe:

"Vrlo je neuogodno biti u poziciji da biramo između sigurnosti naših granica i poštivanja Ustava. Apsolutno neugodno. I to je problem"

Rok do kojeg je osiguran privremeni budžet za rad Ministarstva za unutarnju sigurnost ističe u petak u ponoć. Do tada, pred senatorima i zastupnicima, članovima oba doma Kongresa, još su dva, tri dugačka dana i noći.

SAD: Nije vrijeme za igranje politikom
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

XS
SM
MD
LG