Linkovi

SAD: Za ili protiv drona


U napadima bespilotnim letjelicama likvidirani su mnogi teroristi i ekstremisti. Među njima je al-Qaidin militant i američki državljanin Anwar Al Awlaki, ubijen u Yemenu.

John Brennan, kandidat predsjednika Baracka Obame za novog direktora CIA-e, Centralne obavještajne organizacije, u dosadašnjim raspravama koje se vode u procesu potvrđivanja njegove nominacije, tvrdi da su napadi dronovima, bespilotnim letjelicama izvođeni u skladu američkim federalnim zakonima. Takva praksa je jedno od pitanja o kojem su mišljenja i stavovi uveliko različiti i podijeljeni.

U napadima bespilotnim letjelicama likvidirani su mnogi teroristi i ekstremisti. Među njima je al-Qaidin militant i američki državljanin Anwar Al Awlaki, ubijen u Yemenu.

Napadi dronovima na nekoga ko je američki državljanin za senatora Rona Wydena, Demokratu, su povod za pitanje da li predsjednik Obama, odobravajući te napade, može biti sudija, porota i egzekutor:

„Pravo bilo kojeg našeg predsjednika da sam odluči o tome da li ubiti nekog Amerikanca bez suđenja zaista je problematično. Svaki Amerikanac ima pravo znati da li njegova vlada smatra da je zakonski opravdano ubiti ga.“

U dosadašnjem toku potvrđivanja njegove nominacije za direktora CIA-e, John Brennan ističe da je program upotrebe bespilotnih letjelica opravdan:

„Na napade dronima odlučujemo se kada nema nikakve druge alternative, kada nikako drugačije ne možemo otkloniti terorističku prijetnju.“

Saslušanje u nadležnom senatskom odboru prekidali su prosvjednici koji su osuđivali pogibije nedužnih koji su se zatekli na mjestima udara iz dronova.

Po riječima Johna Brennana CIA daje prednost hvatanju terorista živih:

„Nikada nisam smatrao da je bolje ubiti teroristu. Želimo hvatati teroriste žive koliko god možemo jer tako možemo doći do informacija kako razbiti njihove mreže is spriječiti napade.“

Za sporne metode ispitivanja uhvaćenih terorista, uključujući i zalivanje vodom on kaže:

„To je nešto što je trebalo zabraniti prije mnogo godina, nikada nisu trebale biti primjenjivane.“

Droni su jeftine, ali ubojite mašine, ističe ekspert za nacionalnu sigurnost Cristopher Swift i dodaje da njihovo korištenje utiče na porast anti-američkog raspoloženja u svijetu:

„U ovisnosti od obima korištenja naše sile u drugim zemljama, formiraju se predstave o američkom kolonijalizmu, imperijalizmu, ili uvjerenja da Sjedinjene Države vode rat protiv islama, što je vrlo problematično za nas.“

Rasprava o upotrebi drona, aktualizirana nominacijom Johna Brenana za direktora Centralne obavještajne agencije, sigurno je neće prestati ako i kada ta nominacija bude potvrđena.

SAD: Za ili protiv drona
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG