Linkovi

SAD-KINA: Prvi susret na najvišem nivou


Predsjednici SAD i Kine Donald Trump i Xi Jinping
Predsjednici SAD i Kine Donald Trump i Xi Jinping

Predsjednik Trump je prije ulaska u Bijelu kuću na oštar način govorio o Kini. Obećavao je kaznene trgovinske mjere prema Pekingu. Do sada... to je izostalo.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump u četvrtak će u svojoj vili na Floridi imati prvi susret da predsjednikom Kine Xi Jinpingom. Taj susret, trajaće i u petak, možda neće biti toliko topao kao što su u ovo vrijeme topli dani na američkom jugoistoku. Porukom na Twitteru američki predsjednik je najavio da će razgovor sa kineskim čelnikom biti veoma težak, budući da Sjedinjene Države više ne mogu, kako je naveo, podnositi ogroman trgovinski deficit i gubitak radnih mjesta.

O susretu sa kineskim predsjednikom Donald Trump je govorio i tokom susreta sa izvršnim direktorima američkih kompanija čije je sjedište na američkom tlu, ocjenjući da će njima, direktorima, biti interesantno pratiti američko-kineski susret na najvišem nivou i dodao:

"Veoma sam zaiteresiran za taj sastanak. Vidjećemo što će biti."

Što bi kineski predsjednik mogao ponuditi američkom?

Yun Sun, analitičarka, STIMSON CENTER-a, o tome kaže:

"Procjenjujem da bi Xi Jinping mogao doći sa prilično velikim paketom ponuda o ulaganjima u američku infrastrukturu što bi predsjedniku Trumpu pomoglo da ostvari obećanja, data biračima, o otvaranju mnogih novih radnih mjesta."

Kineski analitičari upozoravaju da vjerojatno dosta toga neće ići u skladu sa planiranim jer je još uvijek mnogo neizvjesnosti zbog kratkog perioda djelovanja administracije predsjednika Trumpa. I američki analitičari govore o neizvjesnosti.

Jedan od njih je Scott Kennedy, analitičar, CENTER-a FOR STRATEGIC AND INTERNATIONAL STUDIES:

"Nešto suludo, neočekivano moglo bi da se desi. Jedna poruka na Twitteru mogla bi, u izvjesnom smislu, da utiče na tok i sadržaj sastanka. Ja, međutim, očekujem da će biti dosta prigovora, pritužbi, bez nekog velikog pregovaranja i kineska delegacija će otići nervozna, uznemirena... Desiće se ono neizbježno."

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer e ističe nekoliko velikih problema u američko-kineskim odnosima:

"Južno kinesko more, trgovinska razmjena, Sjeverna Koreja....Mnogo je velikih otvorenih pitanja nacionalne i ekonomske sigurnost na koja moramo adekvatno odgovoriti. Mislim da će mnogo toga biti na stolu tokom dvodnevnih razgovora."

Predsjednik Trump je prije ulaska u Bijelu kuću na oštar način govorio o Kini. Obećavao je kaznene trgovinske mjere prema Pekingu. Do sada to je izostalo, konstatuje analitičarka Yun Sun:

"Nije uvedena carinska tarifa od 45 odsto na kineski izvoz u Sjedinjene Države. Američki predsjednik nije, a i to je obećavao, proglasio Kinu manipulatorom vrijednošću valuta."

Kontradiktorni komentari predsjednika Trumpa o kineskoj politici "jedna Kina" je takođe vrlo osjetljivo pitanje jer Peking, za razliku od Sjedinjenih Država, Taiwan smatra odmetnutim dijelom kineske teritorije. Sve što o tome bude rečeno takođe će biti pažljivo analizirano s obje strane Pacifičkog okeana.

SAD-KINA: Prvi susret na najvišem nivou
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG