Linkovi

SAD – Kina: Industrijska špijunaža još jedno otvoreno pitanje


Kineski oficiri optuženi za industrijsku špijunažu
Kineski oficiri optuženi za industrijsku špijunažu

Oficiri-obavještajci kineske armije upadaju u kompjuterske sisteme američkih željezara i kradu podatke o tehnološkim procesima suvremene i jeftnije proizvodnje čelika.

Optužbe iz Sjedinjenih Država o kineskom vojnom špijuniranju američke industrijske proizvodnje i kineske reakcije na te optužbe ukazuju na ključnu razliku u tome što Washington i Peking smatraju legitimnim nacionalnim interesima svojih zemalja. To različito gledanje na industrijsku špijunažu negativno se odražava na ukupne odnose Sjedinjenih Država i Kine.

„Zaštitite našu proizvodnju čelika“ - jedan je od slogana koje su nedavno na prosvjedima uzvikivali radnici željezara u Pittsburghu, američka savezna država Pennsylvania. Prema optužbama koje su odatle potekle, oficiri-obavještajci kineske armije upadaju u kompjuterske sisteme američkih željezara i kradu podatke o tehnološkim procesima suvremene i jeftnije proizvodnje čelika. Proizvodeći i prodajući čelik po nižim cijenama Kinezi obaraju cijene na svjetskom tržištu i umanjuju profite američkih kompanija.

"To je neravnopravna konkurencija već duže vrijeme i sada znamo i zašto" - kaže jedan od prosvjednika.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odbacuje optužbe, ističe glasnogovornik Hong Lei i dodaje:

"Te optužbe ponovo ukazuju na američka nastojanja da dominiraju i njihovu hipokriziju. Kina traži od Sjedinjenih Država da uoče vlastite greške i odustanu od tih neosnovanih optužbi."

Nije tajna da i američke obavještajne službe špijuniraju strane kompanije, ali to ne čine zbog ekonomskog profita ističe Ben Fitzgerald iz Centra za sigurnosne analize:

"Tu vrstu špijunaže koristimo zbog ukupne nacionalne sigurnosti, boljih priprema naših diplomata, većeg stepena vojne pripravnosti za eventualne krizne situacije, a ne zbog nastojanja da na taj način pomognemo našim poslovnim kompanijama. To nije dio američke koncepcije poslovanja."

Kina tretira ekonomske profite kao vrlo značajan dio nacionalnih interesa dodaje Fitzgerald:

"Kina mnogo tješnje vezuje ekonomsko stanje i industrijsku proizvodnju sa ukupnom nacionalnom sigurnošću. Mi, i ovdje u Sjedinjenim Državama i u Evropi, na to gledamo kao odvojene segmente."

Američki i kineski predsjednik, Barack Obama i Xi Jinping, o industrijskoj špijunaži razgovarali su u više navrata, podsjeća glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney:

"O tom pitanju predsjednici Obama i Jinping razgovarali su i prilikom posljednjeg susreta u martu kao problemu koji naš predsjednik vidi kao dio ukupne cyber sigurnosti."

Optužbe američkih željezara ukazuju da dijalozi na najvišem američko-kineskom nivou ne daju rezultata, ističe Ben Fitzgerald:

"To je neupjeh u odnosima Sjedinjenih Država i Kine. Kina se, u razgovorima iza zatvorenih vrata, prema tom problemu ne odnosi ozbiljno. Upravo zbog toga Bijela kuća je odlučile da otvori javni politički dijalog, da to više ne drži iza zatvorenih vrata."

Do sada.... rezltat je isti - o industrijskoj špijunaži nema saglasnosti u stavovima Washingtona i Pekinga.
SAD – Kina: Industrijska špijunaža još jedno otvoreno pitanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
XS
SM
MD
LG