Linkovi

SAD – Kina: Šta može donijeti skori susret Obama-Jinping?


Barack Obama i Xi Jinping u Pekingu u novembru 2014.
Barack Obama i Xi Jinping u Pekingu u novembru 2014.

"Mislim da razgovori sa najvišim kineskim zvaničnicima moraju biti kamen-temeljac odnosa. Mi nemamo opciju ignorirati ili izolirati Kinu."

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u naredni petak u Bijeloj kući će dočekati i poželjeti dobrodošlicu predsjedniku Kine Xi Jinpingu. Do razgovora na najvišem državničkom nivou dolazi u vrijeme snažnih američkih kritika izazvanih kineskim aktivnostima u brojnim područjima, od cyber-špijunaže i krađa poslovnih tajni američkih kompanija, hakerskih napada na baze podataka američkih agencija, do kineskih akcija u Južnom kineskom moru. Predstojeći susret, ocjenjuju mnogi analitičari, dolazi u, za obje zemlje, kritičnom vremenu.

U danima poslije najvećeg hakerskog upada na čijem su se udaru našli podaci i informacije o preko 21 milion Amerikanaca, a za što Sjedinjene Države optužuju Kinu, često je postavljano pitanje da li bi do susreta Obama-Jinping uopšte trebalo da dođe. Reagirajući nakon tog napada američki predsjednik je, prilikom susreta sa čelnicima velikih poslovnih kompanija, istakao:

"Kineska vlada, ili njene službe, uključene su direktno u industrijsku špijunažu, kradu poslovne i proizvodne tajne i informacije naših kompanija. Mi to smatramo aktima agresije koja mora stati."

Na tom, nedavno održanom okruglom stolu, predsjednik Obama je takođe rekao da će kinesko ponašanje u cyber-prostoru biti jedna od najznačajnijih tema razgovora sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom narednog petka. To je problem o kojem američki predsjednik govori naglašeno od susreta sa Jinpingom u junu 2013. godine u Kaliforniji.

David Lampton, direktor studija za Kinu univerziteta Johns Hopkins, o tom vrućem američko-kineskom problemu kaže:

"Sjedinjene Države su postepeno dovedene, gurnute do krajnje linije i mislim da moraju ostvariti određeni pozitivni pomak političkim pritiskom. Ako to bude bez uspjeha, Bijela kuća će morati djelovati na drugačiji, mnogo efikasniji način."

Jedna od opcija, protu-mjera, kineskim agresivnim cyber-napadima su ekonomske sankcije za koje bi se Bijela kuća mogla odlučiti ukoliko predstojećom posjetom kineskog predsjednika ne bude nagovješten pozitivan ishod tog vrućeg pitanja. Više država, američkih saveznica, želi i odlučnije djelovanje Sjedinjenih Država prema kineskim aktivnostima u Južnom kineskom moru u kojem Peking formira vještačka ostrva, u vodama nad kojima Vietnam, Malaysia, Taiwan i Philippines, kako tvrde, imaju teritorijalno pravo.

"Na tom prostoru mogla bi biti stvorena neka nova normalnost u kojoj bi bile markirane nove plovne i ribarske rute, nova pravila plovidbe i to prema kineskim željama i zahtjevima. I što duže budemo čekali da uspostavimo slobodu plovidbe na tom morskom prostoru, to će nam sve teže biti da to i ostvarimo" - ističe Robert Daly, analitičar centra Willson. Prisutvo brodova kineske ratne mornarice u spornim vodama šalje jasnu poruku, ali to nije argument za tvrdnju da se o tome ne može i ne treba razgovarati sa Kinom, dodaje Robert Daly:

"Mislim da su razgovori sa najvišim kineskim zvaničnicima izuzetno važni i da moraju biti kamen-temeljac međusobnih odnosa. Mi memamo opciju ignorirati ili izolirati Kinu."

I Robert Daly i David Lampton smatraju da nisu u pravu oni koji tvrde da je predsjednik Obama trebalo da otkaže predstojeću posjetu kineskog predsjednika Xi Jinpinga i naglašavaju da bi odbijanje razgovora sa Kinom bilo put u rat. David Lampton naglašava:

"Cijena eskaliranja tenzija i sukoba sa Kinom bila bi ogromna. Sjedinjene Države su angažirane u više sukoba u svijetu i nimalo im nisu potrebni problemi sa zemljom koja čini 20 procenata svjetskog stanovništva."

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama je nastojati smiriti narasle američko-kineske tenzije, a predsjednik Kine Xi Jinping će, kako smatraju neki analitičari, više brinuti o tome kakve će odjeke u najvišem kineskom političkom vrhu imati njegova posjeta Americi.

XS
SM
MD
LG