Linkovi

Washington poziva Peking da pomogne u smirivanju neprijateljskog ponašanja sjeverne Koreje


Američki zvaničnici kažu da neće samo gledati i ništa ne poduzimati dok Sjeverna Koreja nastoji razviti nuklearnu raketu koja može doseći do Sjedinjenih država.

Dok sjeverna Koreja sve više prijeti neprijateljskim akcijama protiv Sjedinjenih država i južne Koreje, Obamina administracija traži pomoć od Kine u rješavanju nesuglasica vezanih za sjevernokorejski nuklearni program.

Dok sjevernokorejski lider Kim Jong Un prijeti nuklearnim napadom preduhitrenja, kako bi zaustavio, kako Pjongjang navodi, planove za američki i južnokorejski napad, Washington još jednom poziva Peking da pomogne u smirivanju neprijateljskog ponašanja sjeverne Koreje. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon kaže:

Smatramo da nijedna zemlja, uključujući i Kinu, ne bi trebala imati normalne odnose sa sjevernom Korejom koja prijeti svojim susjedima. Kineski interes za stabilnost korejskog poluotoka znači jasnu stazu koja bi vodila okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa, rekao je Tom Donilon.

Iako je Kina prošle sedmice podržala nove sankcije UN-a protiv Sjeverne Koreje, kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi je rekao da to nije osnovni način kako riješiti krizu.

Jedini način za rješenje tog pitanja je zauzeti sveobuhvatan pristup i riješiti zabrinutosti svih strana, na jedan izbalansiran način putem dijaloga.

Usprkos kineskoj podršci za sankcije, analitičar instituta Cato Justin Logan kaže da međunarodna zajednica Pekingu ne daje nikakav podsticaj za oštriju akciju.

Gotovo da ništa nije ponuđeno Kini u zamjenu za, kako ta zemlja smatra, ambiciozan i rizičan korak vršenja pritiska na Sjevernu Koreju, kaže Justin Logan.

On dodaje da bi smanjenje američke vojne prisutnosti u južnoj Koreji pomoglo smanjenju zabrinutosti Kine.

Oni su veoma zabrinuti zbog mogućnosti ujedinjene Koreje sa američkom vojnom prisutnosti na svojoj granici. To je vojni problem kojeg Kina smatra važnim.

Ali vojska sjeverne Koreje predstavlja poseban problem za Kinu, kaže profesor na univerzitetu American Pek Koon Heng.

Kina se treba odvojiti od Sjeverne Koreje na smisleniji način, jer će, u suprotnom, sjeverna Koreja postati prijetnja i za Kinu, kaže Pek Koon Heng.

Heng dodaje da sve više nepredvidljiva sjeverna Koreja Kinu gura bliže Sjedinjenim državama, usprkos razilaženjima oko drugih pitanja, kao što je južnokinesko more.
Američki zvaničnici kažu da neće samo gledati i ništa ne poduzimati dok Sjeverna Koreja nastoji razviti nuklearnu raketu koja može doseći do Sjedinjenih država. Umjesto toga, Obamina administracija kaže da podstiče sjevernokorejske lidere da izaberu bolji put, da pomognu razvoju svoje ekonomije, i da prehrane svoj narod, ukoliko ispune svoja obećanja i poštuju međunarodni zakon.
XS
SM
MD
LG