Linkovi

Posjet glavnog zapovjednika kineske vojske signalizira otopljavanje kinesko-američkih vojnih odnosa


Američki admiral Timothy Keating u razgovoriu s kineskim generalom Chen Bingdeom u Pekingu 2008. godine
Američki admiral Timothy Keating u razgovoriu s kineskim generalom Chen Bingdeom u Pekingu 2008. godine

Među sugovornicima generala Chen Bingdea u Washingtonu nalazi se amerilčka državna tajnica Clinton i zapovjednik Združenog stožera Mullen

Glavni zapovjednik kineske vojske Chen Bingde nalazi se u Sjedinjenim Državama ovaj tjedan u prvoj posjeti na takvoj razini u posljednjih sedam godina.

Premda je 2010. godina bila problematična za vojne odnose s Kinom izgleda da se ti odnosi sada poboljšavaju. Američki ministar obrane Robert Gates posjetio je Kinu u siječnju, a ovaj tjedan načelnik Združenog stožera kineske vojske, Chen Bingde boravi u Sjedinjenim Državama.

Glasnogovornik kineskog ministarstva obrane kazao je da je svrha posjeta unapređivanje bilateralnih vojnih odnosa, te regionalna i globalna sigurnosna pitanja. "Kinska strana vjeruje da do poboljšavanja odnosa može doći ukoliko se Kina i Sjedinjene Države međusobno poštuju, da se prilagode ključnim interesima i glavnim bojaznima obje strane te da na odgovarajući način rješavaju prijepore i osjetljiva pitanja. Kina je sprema na suradnju sa Sjednjenim Državama, proširivanje dijaloga i razmjenu, povećavanje i izgradnju međusobnog razumijevanja i povjerenja".

Tijekom posjeta Sjedinjenim Državama gospodin Chen sastaje se s američkim načelnikom Združenog stožera admiralom Michaelom Mullenom, državnom tajnicom Hillary Clinton te nekim članovima Kongresa. Abe Denmark, analitičar je za azijska pitanja i bivši šef odjela za Kinu pri Pentagonu. On kaže da se radi o značajnom posjetu. "Ovo je važan znak da obje strane uviđaju važnost naše vojne suradnje".

Denmark kaže da postoji više ciljeva posjeta kineskog vojnog izaslanstva, a Sjedinjene Države željele bi pokazati kako je otvorena, transparentna i bilateralna komunikacija od ključne važnosti. "Kako se Kina razvija i jača komunikacije između Kine i Sjedinjenih Država bit će sve važnije za održavanje regionalne i međunarodne stabilnosti".

Održavanje kinesko-američkih vojnih odnosa puno je izazova. Više puta Peking je prekidao veze kad su se pojavljivali prijepori na relaciji Washington - Peking. Posljednji put odnosi su zamrznuti prošle godine nakon što je predsjednik Obama odobrio šest milijardi i 400 milijuna dolara vrijedan ugovor o prodaji oružja Tajvanu. Kina želi da SAD okonča prodaju oružju Tajvanu koji smatra dijelom svog teritorija.

XS
SM
MD
LG