Linkovi

SAD – Kina: Najveće svjetske ekonomske sile trebaju jedna drugu, ekonomski jaku i stabilnu


Predsjednici SAD i Kine Barack Obama i Hu Jintao
Predsjednici SAD i Kine Barack Obama i Hu Jintao

Susret i razgovori predsjednika Kine Hu Jintaoa i američkog predsjednika Baracka Obame uslijediće, kako je najavljeno, u srijedu. Ta posjeta biće treća na najvišem, zvaničnom, državnom nivou otkako je gospodin Obama u januaru 2009. godine ušao u Bijelu kuću, što takođe govori o značaju koji SAD pridaju odnosima sa Kinom.

Ekonomski odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Kine biće centralna tema skore posjete kineskog predsjednika Hu Jintaoa Washingtonu i razgovora koje će imati sa predsjednikom Barackom Obamom. Dvije najveće svjetske ekonomske sile trebaju jedna drugu, ekonomski jaku i stabilnu.

Američki ministar finansija Timothy Geithner upravo je tu uzajamnost i korisnost tijesnih ekonomskih veza posebno naglasio gostujući nedavno na vašingtonskom univerzitetu Johns Hopkins:

„Kini su potrebne Sjedinjene Države, ali i Amerika takođe ima velike koristi od sve obimnije suradnje sa Kinom.“

Prema procjenama američkog Ministarstva trgovine Sjedinjene Države bi u Kinu ove godine trebalo da izvezu proizvoda i usluga u vrijednosti preko od 100 milijardi dolara, što će biti porast dvostruko veći od rasta izvoza u ostale zemlje.

Gospodin Geither pozdravlja i cijeni mogućnosti koje Kina pruža u okviru trgovinske razmjene dvije zemlje, ali i ističe da Peking mora učiniti više:

„Naš interes su reforme kojima bi se umanjila ovisnost ekonomskog rasta Kine od izvoza njenih proizvoda i ekonomska politka preusmjerila na prodaju i inevesticije na domaćem tržištu. Kao dio toga, i kurs juana trebalo bi da se formira u skladu zathjevima tržišta.“

Kina kurs juana drži podcijenjenim i to je jedan od uzroka ekonomskih tenzija između dvije zemlje. U junu prošle godine Peking je obećao veću fleksibilnost, ali je od tada do danas kurs juana porastao za svega tri procenta.

U trgovinskoj razmjeni za sada i do sada Kina je u velikoj prednosti
U trgovinskoj razmjeni za sada i do sada Kina je u velikoj prednosti

U Američkoj trgovinskoj komori ocjenjuju, pak, da je pitanje kursa juana prenaglašeno. Predsjenik Komore Thomas Donohue smatra da bi američki cilj trebalo da bude otvoren pristup kineskom tržištu:

„Na tome moramo raditi, moramo, na pozitivan način, vršiti pritisak da nam se pruže korektne mogućnosti za izvoz na kinesko tržište. Ja se nadam da će i posjeta kineskog predsjenika biti vrlo pozitivna u tom smislu.“

Kineski zvanični i dalje tvrde da će dozvoliti slobodno formiranje kursa juana, ali ističu da to mora biti postepeno jer bi nagli rast vrijednosti kineske nacionalne mogao rezultirati padom tražnje za kineskim proizvodima, zatvaranjem kineskih fabrika i porastom nezaposlenosti.

Unatoč razlikama u pogledima i stavovima o određenim ekonomskim i političkim pitanjima, posjeta kineskog predsjednika Hu Jintaoa Washingtonu jasan je znak unapređenja odnosa dvije zemlje ističe ekonomista Svjetske Banke Justin Yifu Lin i dodaje:

„Ako analizirate kinesko-američke odnose uvijek je bilo razlika i neslaganja. Ali, u cjelini, ti odnosi su sve bolji i bolji.“

Susret i razgovori predsjednika Kine Hu Jintaoa i predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obame uslijediće, kako je najavljeno, u srijedu. Ta posjeta biće treća na najvišem, zvaničnom, državnom nivou otkako je gospodin Obama u januaru 2009. godine ušao u Bijelu kuću, što takođe govori o značaju koji Sjedinjene Države pridaju odnosima sa Kinom.

XS
SM
MD
LG