Linkovi

Pogoršanje američko - kineskih odnosa usljed optužbi za kibernetičku špijunažu


Kina je pozvala američkog ambasadora u Pekingu kako bi uputila službeni prosvjed, a nakon što je Washington optužio 5 oficira kineske vojske da su provodili ekonomsku špijunažu američkih kompanija.

Službena kineska novinska agencija Xinhua kaže da je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova rekao američkom ambasadoru Maxu Baucusu da su optužbe "ozbiljno naškodile" američko - kineskim odnosima.

Ministar Zheng Zeguang je takodjer rekao gospodinu Baucusu da Kina kategorički odbija optužbe , koje su inače prve optužbe za kibernetičko šopijuniranje koje je Amerika podnijela protiv neke strane zemlje.

Američki zvaničnici optužuju jednu jedinicu kineske vojske da je provalila u kompjuterske sisteme američkih kompanija koje se bave ispitivanjem nuklearne tehnologije, solarne energije i industrije čelika.

Američki ministar pravosudja Eric Holder je izjavio da Washington kategorički osudjuje vojnu špijunažu kjom je obezbijedjen značajan broj informacija kineskim kompanijama, uključujući i neke koje su u vlasništvu kineske vlade.

Kina kaže da su optužbe izmišljotina, a Peking će, kako je saopćeno, suspendirati aktivnosti sino-američke radne grupe za sigurnost Interneta.

U današnjem saopćenju kineskog ministarstva obrane se Sjedinjene države optužuju za skrivanje pravog motiva optužbi, i osudjuju se , kako se to kaže, licemjerje i dvostruki standardi Washingtona.

Hoće li kineski oficiri ikada biti sučeljeni s optužbama na američkom sudu , ostaje otvoreno pitanje. Whether the five Chinese military officers ever stand trial in the U.S. is an open question.

Ministar Holder je rekao da se Sjedinjene Države nadaju da će Peking poštovati američki sistem pravosudja i omogućiti da optuženi oficiri budu izvedeni pred lice pravde.
XS
SM
MD
LG