Linkovi

SAD: CES-ove igre bez granica


Nova elektronsko-tehnološka rješenja i nove spravice su poptuno nove, pametne naočale i, takođe novi, pametni prstenovi.

Najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, Consumer Electronic Show, ili skraćeno CES, otvoren je danas u Las Vegasu. Znatiželja zaljubljenika u najmodernije elektronske uređaje, sprave i spravice je ogromna, a proizvođači su se, kao i ranijih godina, potrudili da brojnim novinama, udovolje toj znatiželji i, naravno, tim sajmom otvore put kao profitabilnoj prodaji.

Sajam će trajati do 9. januara i privući će, kako procjenjuju organizatori, više od 170.000 posjetilaca. Mnoge od njih najveći svjetski proizvođači televizora nastojaće ubijediti da su sadašnji televizori visoke rezolucije zastarjeli i da bi ih trebali zamijeniti novom generacijom. Ta nova generacija su televizijski ekrani ultra visoke rezolucije sa 4 hiljade, ili čak 8 hiljada piksela horizontalne rezolucije koji omogućavaju sliku vrlo sličnu realnom, prirodnom prizoru.

Druga tehnološka novina je novi krupan korak u virtualnu, gotovo stvarnu realnost video-igara. Ključni element su nove naočale čijim se korištenjem video-igre transportiraju u poptuno drugačiju vizualnu strukturu i doživljaj.

Eric Bright, predstavnik GAMESTOP-a, kratko kaže:

"Zaista vjerujemo da ćemo privući mnoge nove korisnike igara i igrica, ljude koji ranije nisu igrali."

Razvoj elektronike i intenzivna testiranja vožnje automatiziranih vozila tokom proteklih godina, uz inovacije koje će biti demonstrirane na sajmu u Las Vegasu, ukazuju da će vozači takvih vozila imati, da tako kažemo, sve manje posla, posebno tokom vožnje autoputevima, ali i u vožnji u gradskim saobraćajnim špicama.

Paul La Puenta, predstavnik MERCEDES US-a, vjeruje da je to skora budućnost:

"Već sada imamo vozila sa automotiziranom vožnjom, sa elektronikom koja upravlja, usporava, ubrzava, zaustavlja automobil na semaforu, vodi ga dalje.... Vjerujemo da time olakšavamo vožnju i činimo je mnogo, mnogo sigurnijom."

Nova elektronsko-tehnološka rješenja i nove spravice u koje će biti ugrađena ta rješenja su već postojeći pametni ručni satovi i poptuno nove, pametne naočale i pametni prstenovi. I naravno, novi pametni, zapravo još pametniji mobilni telefoni sa svim korisnim, ali i ponekim ne baš tako korisnim aplikacijama.

Roboti su realnost koja sve više prodire u svakodnevnicu, sadašnju i buduću. Od malih, džepnih, do dovoljno velikih da pred kućna vrata dostave naručeno kaže Ahti Heinla, predstavnik STARSHIP TECHNOLOGIES-a:

"Umjesto dolaska i kucanja na vrata osobe koja isporučuje naručenu pošiljku, imaćemo isporuke koje će obavljati roboti."

Tri dana trajanja sajma potrošačke elektronike biće dovoljno ekspertima u toj oblasti za ocjenu da li će ova godina biti jednako, ili interesantnija i uzbudljivija nego prethodna. Obični, prosječni posjetitelji će uživati u još jednoj velikoj smotri najmodernije elektronike i u danima i mjesecima koji slijede kupiti ponešto od viđenog u Las Vegasu.

SAD: CES-ove igre bez granica
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

XS
SM
MD
LG