Linkovi

SAD: Ekonomija u centru pažnje predsjedničke utrke


Tri mjeseca prije američkih predsjedničkih izbora, predsjednički kandidati se fokusiraju na ekonomiju . Govoreći u Detroitu u Michiganu, republikanski predsjednički kandidat Donald Trump je rekao da će uveliko pokrenuti ekonomiju suspendiranjem novih regulativa i smanjenjem poreza na najveće korporacije. Njegova demokratska rivalka Hillary Clinton je u St.Petersburgu na Floridi rekla da namjerava investirati u nove poslove i više obrazovanje učiniti dostupnim za svakoga.

Trump je publici u ekonomskom klubu u Detroitu rekao da bi njegov plan uzdigao taj deprimirani grad , kao i ostatak zemlje iz stagnacije. U očiglednom nastojanju da privuče veći spektar publike, on je obećao i da će smanjiti poreze za većinu Amerikanaca, i troškove za brigu o djeci izuzeti od plaćanja poreza.

Predlažem smanjenje poreza na prihode za svakoga, osobito Amerikance srednjih primanja. To bi vodilo ka milionima novih i dobro plaćenih poslova. Bogati će plaćati svoj dio, ali niko neće plaćati toliko da bi se uništili poslovi ili potkopala sposobnost naše zemlje da budemo konkurentni, rekao je Trump.

On je dodao da bi Hillary Clinton nastavila ono što demokrate rade već neko vrijeme, što, prema njegovim navodima, izvozi radna mjesta i poslovanja u inostranstvo i povećava poreze.

Mi kompanije kažnjavamo ako proizvode u Americi, ali im dozvoljavamo da uvoze proizvode u Sjedinjene države bez poreza ako se presele u inostranstvo, rekao je Trump.

Govor Hillary Clinton na Floridi je također bio usmjeren na stvaranje novih dobro plaćenih poslova.

Želim biti osoba koja pomaže stvaranju novih radnih mjesta sa većim prihodima, i u prvih 100 dana predsjednikovanja, surađivaću sa obje stranke kako bi se odbrilo najveće investiranje u nova radna mjesta nakon drugog svjetskog rata, rekla je Clintonova i dodala da bi novi poslovi bili u sferi proizvodnje i infrastrukture, ali i čiste energije, tehnologije i inovacija. Ona je također obećala da će mladima olakšati da otplate svoje studentske kredite i započnu mala poslovanja.

Ako želite započeti biznis, stavićemo moratorij na isplatu studentskog duga, kako bi mogli posuditi novac i otvoriti biznis, rekla je Hillary Clinton.

Ona je također optužila Trumpa da mu nedostaju svježe ideje, rekavši da bi se prema njegovom planu velika olakšanja poreza dala velikim korporacijama i bogatima, što je strategija za koju kaže da nije uspjela kada su je primijenili republikanci u prošlosti pod izgovorom da bi se time podstakao ekonomski rast. Trump sada agresivno nastoji sustići Clintonovu nakon cijele sedmice kontroverzi koje su potkopale njegovu kampanju.

XS
SM
MD
LG