Linkovi

Političke kampanje u punom zamahu


President Barack Obama greets supporters at a campaign event in Desert Pines High School in Las Vegas, Nevada, Sept. 30, 2012.
Predsjednički kandidat Mitt Romney i današnji dan provodi u saveznoj državi Ohio provodeći kampanju, dok najnovija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se bivši guverner savezne države Massachusetts, po rejtingu približio predsjedniku Obami.Analitičari to pripisuju njegovom uspješnom nastupu na prvoj predsjedničkoj debati.

Gospodin Romney je rekao pristalicama na skupu u Ohio-u da je prva predsjednička debata pokazala jasnu razliku izmedju njega i njegovog protivnika u predsjedničkoj utrci:

''Možete uporediti dvije posve drugačije političke staze; predsjednik opisuje šta je učinio u posljednje 4 godine, i on to zove kretanjem naprijed. ja to nazivam upozorenjem... i znamo gdje ta staza vodi. ''

I predsjednik Obama je bio u Ohio-u , pozivajući studente na državnom univerzitetu te savezne države da se registriraju za glasanje. Gospodin Obama je kritizirao prijedloge kandidata Romneya da smanji deficit, što bi uključivalo rezanje vladinih fondova za javnu televiziju, PBS, koja izmedjuostaloga prikazuje i popularnu dječiju seriju "Sesame Street." Predsjednik je to slikovito i opisao:

"Odlučio je da treba ukinuti Veliku Pticu. Elmo bježi ka granici, a Oscar se krije u kanti za smeće, kazao je predsjednik aludirajući na likove iz serije. Guverner Romeny želi da Wall Street nastavi divljati, ali će se zato obrušiti na Sesame Street. To nije liderstvo, to je trgovina..."

Današnji dan predsjednik provodi u Bijeloj Kući.

U isto vrijeme su dnevne novine iz Iowe, još jedne ključne države za glasove, Des Moines Register, objavile intervju sa gospodinom Romneyem u kojem je on izjavio da neće tražiti uvodjenje zakona kojem bi cilj bio restrikcija ili zabrana abortusa - ukoliko bude izabran za predsjednika.

Medjutim Romney je isto tako rekao da će tražiti obnovu regulative kojom se zabranjuje trošenje američkih poreznih fondova na izvodjenje abortusa u inozemstvu.
XS
SM
MD
LG