Linkovi

SAD: Budžet... iskušenje i za jedne, i za druge, i za treće


Analitičari procjenjuju da razlike u stajalištima o budžetu neće dovesti do ponavljanja blokade kao u oktobru 2013. godine kada je rad mnogih dijelova federalne vlade bio obustavljen.

Prijedlog budžeta u ukupnom iznosu od 4 hiljade milijardi dolara koji je predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama uputio u Kongres na razmatranje biće povod žestogog političkog hrvanja Bijele kuće i Republikanaca koji sada u oba doma imaju većinu. Najporniji segmenti predloženog budžeta su državno finansiranje socijalnih programa i infrastrukturnih projekata. A gledajući u cjelini, prijedlog budžeta za narednu fiskalnu godinu koja u Sjedinjenim Državama počinje od 1. oktobra ove godine, Republikanci ocjenjuju još jednim, ponovnim primjerom velike potrošnje federalne vlade i ambicija od kojih Demokrati ne odustaju.

Ubrzo nakon dostavljanja prijegloga budžeta u kongresno zdanje na Capitol Hillu, tradicionalno u ranim jutarnjim satima, počela su i prva saslušanja na kojima predstavnici administracije predsjednika Obame pred članovima nadležnih odbora Kongresa obrazlažu i brane prijedlog bužeta, i u cjelini, i u pojedinačnim segmentima.

Jedan od tih predstavnika je i direktor Ureda za menadžment i budžet Shaun Donovan. On je na saslušanju u senatskom Odboru za budžet, pored ostalog istakao, da je prijedlog budžeta fokusiran na razmah ekonomije koja će najviše pogodovati srednjoj klasi i dodao:

"To znači pomoći porodicama američkih radnika da njihove zarade rastu i doprinijeti poboljšanju uvjeta da Sjedinjene Države budu prostor još snažnijeg ekonomskog rasta i dobro plaćenih radnih mjesta."

Budžetski prioriteti predsjednika Obame, samo dan nakon dostavljanja prijedloga budžeta, oštro su kritizirani. Senator Jeff Sessions, Republikanac, naglašava:

"Problem je politika Bijele kuće... hoće veće poreze, veću potrošnju, veće zaduživanje, hoće veće vladino reguliranje, hoće imigracionu politiku i jeftinu imigrantsku radnu snagu koja obara nadnicu i ostavlja mnoge Amerikance bez posla... To je problem."

Republikanci i Demokrati fundamentalno su podijeljeni oko uloge i odgovornosti federalne vlade, ističe stranački neovisni senator Bernie Sanders. On uglavnom podržava Demokrate, a sada povodom prijedloga budžeta kaže:

"Mnogi od mojih prijatelja Republikanaca zagovaraju kresanje državnih fondova za socijalnu sigurnost, za programe medicinske zaštite i za programe zdrave ishrane djece... dok istovremeno omogućavaju velike poreske olakšice za milionere i milijardere. To su njihove ideje daljeg ekonomskog napretka."

Prijedlog budžeta predsjednika Obame je politički dokument, naglašava analitičar Stan Collender i objašnjava:

"Predsjednik predlaže budžet za koji zna da ga Kongres neće prihvatiti. On o tome ne brine. Kao da kaže .... pokazaću mojim biračima, Demokratama, šta bih uradio da ja odlučujem, daću im nešto na čemu mogu voditi kampanju za izbore 2016. godine."

Stan Collender smatra da ni među Republikancima u Kongresu neće biti saglasnosti o svim budžetskim segmentima. Republikanci u Zastupničkom domu su, kako ocjenjuje, konzervativniji nego Republikanci u Senatu.

"Mnogi od njih govoriće o tome što bi trebalo, a što ne, šta žele, a protiv čega su. Uz prijedlog gospodina Obame i Zastupnički dom će napraviti svoju verziju budžeta, Senat takođe. Ja, međutim, ne vjerujem da će ove godine između Bijele kuće i Kongresa, pa i u samom Kongresu biti čestih kompromisa ili konačne saglasnoti o bilo čemu."

Analitičari procjenjuju da razlike u stajalištima o budžetu za narednu fiskalnu godinu neće dovesti do ponavljanja blokade kao u oktobru 2013. godine kada je rad mnogih agencija i službi federalne vlade bio obustavljen. Republikanska većina u Kongresu, po ocjenama analitičara, treba i mora pokazati da je u stanju predvoditi Sjedinjene Države do predsjedničkih izbora u novembru 2016. godine.

SAD: Budžet... iskušenje i za jedne, i za druge, i za treće
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

XS
SM
MD
LG