Linkovi

SAD: Prijedlog budžeta poznat, slijedi žestoka rasprava u Kongresu


SAD: Prijedlog budžeta poznat, slijedi žestoka rasprava u Kongresu

Prve rasprave i izjašnjavanja o prijedlogu budžeta predsjednika Obame u Kongresu očekuju se slijedećeg tjedna, a za konačnu odluku, ako uopće bude moguća, biće potrebno nekoliko mjeseci.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama uputio je u Kongres prijedlog budžeta za fiskalnu 2012. godinu. Budžet bi trebalo da iznosi 3 hiljade i 700 milijardi dolara, a planiran je tako da bude značajno smanjen ogroman američki deficit uz istovremene snažne podsticaje rastu ekonomije. Republikanci, koji od januara imaju većinu u Zastupničkom domu Kongresa, budžet koji predlaže gospodin Obama ne prihvataju jer smatraju da je težak teret ekonomiji i da ne odgovara dubini fiskalne krize. Zbog velikih razlika u stajalištima dvije strane - predsjednika Obame, Demokrate i Republikanaca - očekuje se duga i žestoka rasprava o ključnim budžetskim stavkama i uopće o finansijskoj politici aktualne američke administracije.

Predstavljajući prijedlog bužeta, gospodin Obama je istakao da su nužni bolni rezovi kako bi fiskalna potrošnja bila dovedena u red:

Barack Obama
Barack Obama

„Predložio sam zamrzavanje godišnje budžetske potrošnje tokom narednih pet godina. Time bi smo smanjili deficit za 400 milijardi dolara u slijedećih deset godina i tu vrstu potrošnje sveli na najmanji udio u našoj ekonomiji od vremena predsjednika Dwighta Eisenhowera.“

Bužetskim prijedlogom gospodin Obama predlaže smanjivanje troškova Ministarstva odbrane, u oblasti zaštite okoline i u mnogim drugim stavkama vladine potrošnje, a zagovara robustan ekonomski rast, ograničavanje poreskih olakšica za bogate i za korporacije. Kombinacijom smanivanja troškova i ograničavanja poreskih olakšica u narednih deset godina američki deficit bio bi smanjen za hiljadu milijardi dolara.

Budžetom za narednu godinu predsjednik Obama predlaže povećanje ulaganja u projetke infrastrukture i čište energije, te u oblast obrazovanja.

Govoreći u jednoj osnovnoj školi u Baltimoru on je istakao da Sjedinjene Države moraju investirati gledajući u budućnost:

„Ja sam ubijeđen da će Amerikanci prosperirati, da ćemo imati snažnu industriju, da će naša zemlja i dalje biti vrlo uspješna ako budemo inovativniji, obrazovaniji, ako budemo radili brže i bolje od ostatka svijeta.“

Republikanci su na prijedlog budžeta reagirali odmah i vrlo kritički tvrdnjom da će nacionalni dug u narednih deset godina biti povećan za 7 hiljada milijardi dolara, a Sjedinjene države biti finansijski ruinirane.

Kongresmen Paul Ryan, Republianac, inače predsjedavajući Odbora za budžet Zastupničkog doma je, pred ostalog, rekao:

Paul Ryan
Paul Ryan

„Još uvijek nije kasno naš brod preusmjeriti, imati ekonomski rast, nacionalni dug balansirati, američke fiskalne probleme riješiti. Ali, ako to odložimo, ako dignemo ruke od toga, kao što se to čini predloženim budžetom, doći će trenutak kada će biti isuviše kasno.“

Republiaknci u Kongresu još uvijek nisu formulirali vlastiti, alternativni, prijedlog budžeta za 2012. godinu. Njihove namjere su značajno kresati sadašnji nivo budžetske potrošnje sve dok fiskalne nedaće ne budu riješene.

„Dužnička kriza je uzrokovana potrošnjom, a ne oporezivanjem. Idimo tamo gdje je problem, a to je prekomjerna vladina potrošnja“ - takođe je istakao gospodin Ryan.

Predsjednik Obama je uvjeren da bi duboka rezanja vladine potrošnje koja zagovaraju Republikanci ugrozila ekonomski rast i na nefer način na leđa siromašnih i nejakih godinama natovarila veliki dio tereta fiskalnih teškoća. Republikanci odgovaraju stavom da će glomazni vladin aparat i stalno povećanje nacionalnog duga uništiti zemlju, pogađajući sve, i siromašne i bogate.

Ekonomisti pak ističu da se i jedna i druga strana tek trebaju odrediti prema neophodnoj reformi programa zdravstvene i novčane pomoći siromašnim američkim penzionerima, što je budžetska stavka koja će idućih godina, prema predviđanjima, prosto otići u nebo.

Prve rasprave i izjašnjavanja o prijedlogu budžeta predsjednika Obame u Kongresu očekuju se slijedećeg tjedna, a za konačnu odluku, ako uopće bude moguća, biće potrebno nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG