Linkovi

SAD – Britanija: Theresa May prva gošća u zvaničnoj posjeti Bijeloj Kući


Theresa May, britanska premijerka, biće prva državnica u posjeti Bijeloj kući nakon inauguracije 45. američkog predsjendika
Theresa May, britanska premijerka, biće prva državnica u posjeti Bijeloj kući nakon inauguracije 45. američkog predsjendika

I za američkog predsjednika i za britansku premijerku zajednički interesi i povijesno specifične veze i odnosi dvije zemlje su mnogo više, i mnogo važniji, od osobnih razlika.

Najveći prosvjedi protiv inauguracije Donalda Trumpa kao američkog predsjednika, održani van Sjedinjenih Država, bili su oni u Londonu. Povod su bile ranije Trumpove kontroverzne primjedbe i ocjene o ženama. No to neće biti tema britansko-američkog susreta na najvišem nivou, mada će biti prisutna, ali u drugačijem kontekstu.

Naime, britanska premijerka Theresa May biće u petak prva državnica što će se u Bijeloj kući susresti sa Donaldom Trumpom, novim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, koji najavljuje i obećava još mnogo bliže i svestranije odnose dva inače vrlo bliska saveznika. Iako je izjave američkog predsjednika o ženama, izricane tokom predizborne kampanje, ocjenjivala neprihvatljivim, Theresa May je spremna, kako kaže, da se fokusira na mnogo bitnija pitanja ekonomskih i trgovinskih odnosa i pitanja sigurnosti. Budući ekonomski odnosi, izlazak Britanije iz Evropske unije, terorizam, rat u Siriji su u vrhu agende britanske premijerke:

"Ja ću sa predsjednikom Trumpom razgovarati o pitanjima od obostrano bitnog interesa, razgovaraću o tome kako graditi specijalne odnose, odnose koji će nam omogućavati da govorimo i o stvarima koje smatramo neprihvatljivim."

Theresa May, kako kaže, ne se plaši izazova u susretima sa američkim predsjednikom:

"Mislim da će najuvjerljivi argument o snazi i ulozi žena biti činjenica da ću ja, kao žena premijer, kao predsjednica vlade Ujedinjenog Kraljevstva, razgovarati, direktno, licem u lice sa Donaldom Trumpom o interesima koje dijelimo."

Više je analitičara koji predviđaju da bi to mogao biti neugodan momenat u susretu dvoje lidera vrlo različitih osobenosti, a Mary Evans sa Londonska škola za ekonomiju ističe:

"Mislim da će za Theresu May, o obzirom kako je odrastala, kako je živjela i što je radila, susreti, pa i konfrontacije, sa Donaldom Trumpom biti susreti sa osobom iz uveliko drugačijeg svijeta, ne sa neke druge planete, ali sasvim sigurno iz vrlo drugačijeg svijeta."

I za američkog predsjednika i za britansku premijerku zajednički interesi i povijesno specifične veze i odnosi dvije zemlje su mnogo više, i mnogo važniji, od osobnih razlika i stavova o polovima o kojima su mediji u obje zemlje naglašeno informirali

Thereza May je nedavno najavila plan dugog i kompliciranog izlaska Britanije iz Evropske unije. Predsjednik Trump podržava taj put i to je prvi obostrani, zajednički elemenat predstojećeg susreta. Ono što britanska premijerka želi čuti iz prve ruke je Trumpov stav o slobodnoj trgovini i ukidanju carinskih tarifa.

SAD – Britanija: Theresa May prva gošća u zvaničnoj posjeti Bijeloj Kući
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

XS
SM
MD
LG