Linkovi

Predsjednik Obama i premijer Cameron razgovarali o Siriji


Najnoviji smrtonosni napadi u Turskoj koje su neki zvaničnici povezali sa sirijskim grupama, su obnovili bojazni da bi se kriza u Siriji mogla uskoro preliti u susjedne zemlje


Sjedinjene Države i Britanija su predložile da se održi jedna medjunarodna konferencija koja bi pomogla da se okonča kriza u Syriji. O tome su danas u Bijeloj Kući razgovarali britanski premijer David Cameron i američki predsjednik Barack Obama.

Posjet britanskog premijera je prvi otkako je predsjednik Obama preuzeo drugi mandat u Bijeloj Kući. Obojica lidera su osudili ono što je američki predsjednik nazvao užasnim nasiljem.

Zajedno nastavljamo nastojanje da izvršimo pritisak na Assadov režim, da se obezbijedi humanitarna pomoć sirijskom narodu koji odavno pati, da se ojača umjerena sirijska opozicija, i da se izvrše pripreme za demokratsku Syriju bez Bashara Al Asssada., kazao je predsjednik Obama.

Britanski premijer David Cameron je rekao da više nema vremena za gubljenje, i dodao:

Imamo jednu kratkotrajnu šansu prije nego se realiziraju najgori strahovi. Ne postoji urgentniji medjunarodni zadatak od ovoga.

Posjet premijera Camerona Washingtonu je uslijedio nakon njegovih sastanaka prošle nedjelje sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji se takodjer zalaže za medjunarodnu konferenciju o Syriji, usprkos tome što je Rusija dugogodišnji sirijski saveznik i glavni snabdjevač oružjem.

U Syriji se medjutim nasilje nastavlja, a brojne snimke s terena postavljaju amateri na internetu svaki dan. Do sada sirijska vlada nije odgovorila na zahtjeve da prisustvuje medjunarodnoj konferenciji, dok istodobno glavna opoziciona grupa i dalje insistira na tome da se ne smije dozvoliti da Assad ostane na vlasti.

Robert Mardini pri Medjunarodnom Odboru Crvenog Križa ne vidi puno nade. On govori:

Na horizontu nema nikakvog političkog rješenja; takodjer je sve dublji jaz izmedju potreba običnih sirijskih gradjana, koji pokušavaju preživjeti, i sveukupnog stanja humanitarne pomoći na terenu.

Kao dodatak na sve ove probleme, najnoviji smrtonosni napadi u Turskoj koje su neki zvaničnici povezali sa sirijskim grupama, su obnovili bojazni da bi se kriza u Syriji mogla uskoro preliti u susjedne zemlje.
XS
SM
MD
LG