Linkovi

Dvoje Amerikanaca bošnjačkog podrijetla uhićeno pod optužbom za ratne zločine nad Hrvatima u BIH


Rasema Handanović
Rasema Handanović

Edin Džeko i Rasema Handanović pritvoreni su na temelju zahtjeva za izručenje Bosne i Hercegovine

Dvoje bošnjačkih useljenika uhićeno je na sjeverozapadu Sjedinjenih Država pod optužbama za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1993.godine.

Edin Džeko, iz grada Everetta u saveznoj državi Washington i Rasema Handanović, iz Beavertona u Oregonu, pritvoreni su na temelju zahtjeva za izručenje Bosne i Hercegovine.

Džeko i Handanović su, kao pripadnici postrojbe "Zulfikar", jedinice za posebne namjene glavnog stožera Armije BiH, 16. travnja 1993.godine sudjelovali u napadu na selo Trusinu, u općini Konjic, gdje je 16 osoba ubijeno a četiri civila, uključujući dvoje djece, teško je ranjeno, kaže se u zahtjevu za izručenje iz Bosne i Hercegovine.

Džeko, koji je emigrirao u Sjedinjene Države 2001. i dobio državljanstvo 2006.godine, ubio je - prema navodima - jedan bračni par hicima u glavu, a u priopćenju državnog odvjetništva države Washington u Seattleu, navodi se da je, prema zahtjevu za izručenje, bio pripadnik streljačkog voda koji je ubio određeni broj civila i vojnika Hrvatskog vijeća obrane, koje su zarobile i razoružale bošnjačke snage.

U istome incidentu, Rasema Handanović zvana "Zolja", koja je američko državljanstvo stekla 2002., navodno je ustrijelila i ubila jednu ženu i stariji par civila hrvatske nacionalnosti u dobi od 65 do 70 godina. Ona se također tereti za sudjelovanje u "pogubljenju pred streljačkim vodom" nenaoružanih zarobljenih hrvatskih vojnika i civila u zaseoku Gaj, objavio je ured saveznog tužitelja Oregona u Portlandu.

Nakon što su članovi streljačkog voda završili s pucanjem, Handanović je navodno prilazila pojedincima na tlu i iz blizine dodatno pucala u tijela onih koji su još pokazivali znake života, dodaje se u priopćenju čije navode prenosi Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG