Linkovi

Amerika do sada poslala pomoć u vrijednosti od 750 hiljada dolara, a donacije Washingtona će pristizati stalno


U blizini Zenice, 17 maja, 2014
U blizini Zenice, 17 maja, 2014
Vršitelja dužnosti šefa misije Sjedinjenih Država u BiH, Thomasa Mesu, smo upitali za detalje pomoći koju Amerika obezbjedjuje za BiH, i hoće li biti dugoročne pomoći za saniranje strašnih šteta u poplavljenim područjima. Gospodin Mesa nam je tom prilikom rekao:

Kao prvo, željeli bismo izraziti našu najdublju sućut svima u Bosni i Hercegovini za izgubljene živote, i za veliku štetu. Svi mi u američkoj ambasadi smo jako ožalošćeni situacijom, ali i impresionirani djelovanjem ljudi. Naravno, i dalje smo jako zabrinuti zbog nastavka poplava, zbog klizišta, a posebno zbog mogućnosti pomjeranja minskih polja. Mi tijesno suradjujemo s vladinim institucijama u BiH, i bosanskohercegovačkim Crvenim Križom,a koordiniramo i sa ostalim medjunarodnim donatorima.

Što se tiče donacija i, 15. maja je naš otpravnik poslova izdao Deklaraciju o prirodnoj katastrofi što nam je omogućilo da primimo trenutačne fondove za pomoć. Do sada smo dali 13 motornih čamaca za evakuaciju naroda iz najkritičnijih područja u oba entiteta, potom, upravo sada dok razgovaramo, iz američke vojne baze Camp Darby u Italiji stiže 5 kamiona koji nose preko 25 tona hitnih potrebština u vrijednosti od 700 hiljada dolara. U toj pomoći se nalaze hiljadu i 200 vreća za spavanje, poljski kreveti, deke, strunjače, potom 700 kontejnera s vodom, i 200 kontejnera s gorivom, opremu za pokretne, tj. poljske kuhinje, grijalice, generatore struje, 15 pumpi za vodu i drugu opremu.Takodjer šaljemo posebnu opremu za helikoptere, kao podršku ekstenzivnim potragama koju obavljaju snage BiH. Ta oprema stiže preko naših baza u Njemačkoj i uskoro će biti u Bosni, a osiguraće bezbjedan nastavak operacija dva helikoptera bh vojske, kao i uključivanje još tri helikoptera u spasilačke napore. Trenutno razmatramo da što prije pošaljemo dodatne čamce, a pošto je snabdijevanje pitkom vodom jedan od najurgentnijih problema, nastojimo obezbijediti sisteme za hitno pročišćavanje vode.

Na pitanje ima li već nekih planova za dugoročnu pomoć, gospodin Mesa odgovara:

Vjerujem da se sada većina donatora fokusira na najhitnije, trenutačne potrebe, ali je Amerika već započela razmatrati koji vid pomoći će trebati kasnije i kako ćemo to obezbijediti.Kako budemo saznavali kakva nas situacija očekuje kasnije, tj. kolike su posljedice po ekonomiju , tako ćemo i planirati dodatnu, dugoročnu pomoć.


Američka ambasada u Sarajevu kaže da je zaključno s sredinom današnjeg dana, 19. maja, Amerika uputila pomoć u iznosu od oko 750 hiljada dolara, ali ta cifra raste, i značajno će rasti u danima koji dolaze.
XS
SM
MD
LG