Linkovi

Američki bombarderi gadjaju topništvo tzv. Islamske države u blizini Irbila


Bombarderi F/A-18E polijeću sa nosača George H.W. Bush
Bombarderi F/A-18E polijeću sa nosača George H.W. Bush

Američka vojska izvodi već drugi val napada borbenim avionima na sjevero zapadu Iraka, a ujedno koristi i dronove.


Sjedinjene države bombardiraju militante tzv. Islamske države na sjeveru i zapadu Iraka - nakon što su militanti pokrenuli artiljeriju ka Irbilu, gdje se nalazi američki konzulat sa američkim osobljem.

Glasnogovornik Pentagona , Admiral John Kirby je izjavio da su američki bombarderi izbacili nekoliko laserski vodjenih bombi od po 250 kilograma na topničke jedinice koje su granatirale kurdske snage koje brane Irbil.

Visoki zvaničnik administracije predsjednika Obame je izjavio da je bombardiranje iz zraka počelo kada su borci Islamske države zaprijetili ulaskom na periferna područja Irbila.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, ovaj zvaničnik je rekao da bi se potpuno isti princip američke akcije odnosio na svaku prijetnju upućenu američkom osoblju i objektima bilo gdje u Iraku, uključujući američku ambasadu u Baghdadu.

Glasnogovornik Bijele Kuće Josh Earnest je izjavio da predsjednik Obama nije odredio konkretan datum okončanja američke akcije na sjeveru Iraka.

Borci sunitske militante grupe Islamska država - do skora poznate kao Islamska država Irak i Levant - u medjuvremenu nastavljaju zauzimati teritorije na sjevero-istoku Iraka , a u najnovijem valu nasilja su dobili kontrolu nad područjem uz granicu s autonomnom kurdskom oblasti, i dominantno kršćanskim gradom Karakosh. Na desetine hiljada stanovnika u najvećem strahu i panici je pobjeglo, i dalje bježi, iz svojih domova.

Kršćanske i muslimanske izbjeglice sa sjevera Iraka
Kršćanske i muslimanske izbjeglice sa sjevera Iraka

Sinoć kasno je predsjednik Obama objavio da pomoć stiže rekavši:

"Danas sam ovlastio dvije operacije u Iraku: ciljane zračne udare kako bi se zaštitio američki personal , te humanitarne akcije kako bi se pomoglo hiljadama iračkih civila koji su zatečeni u jednom planinskom području bez vode i hrane , sučeljeni s gotovo izvjesnom smrću. "

Oko 40,000 članova drevne zajednice Yazida je pobjeglo iz grada Sinjara na sjeverozapadu, i sklonilo se u obližnje planine. Nemaju ništa. Postoji veliki strah da se ova zajednica sučeljavasa genocidom od strane boraca Islamske države.

Ti su militanti takodjer zauzeli najveći kršćanski grad u Iraku, Karakosh, izazvavši exodus novih izbjeglica. Neki od njih su se sklonili u crkvi u Irbilu.

"Svi su kršćani pobjegli.Samo je ostalo nekoliko starica, jer jednostavno nisu mogle da krenu., govori Sarah Khoder.

"Uzeli su nam kuću. Gdje ćemo sada? Dvanaestoro nas je živjelo u toj kući. Želimo otići iz ove zemlje zauvijek, jer živimo u strahu i poniženju. , dodaje Badriyya Mikha.

Militanti Islamske države su porazili Kurdske snage u nekoliko gradova i tvrde da su u posjedu strateški važne brane, i hidrocentrale u Mosulu, na rijeci Tigris. Ovo će militantima dati kontrolu nad strujom i vodom kojima se snabdijeva i Baghdad.

Izbjegla obitelj sa sjevera Iraka
Izbjegla obitelj sa sjevera Iraka

"Posljednjih dana ovi teroristi nastavljaju pogrom Irakom i u samoj su blizini Irbila, gdje služe američki diplomati i civili u našem konzulatu, kao i američki vojnici koji pomažu savjetima iračkoj vojsci . Kako bismo zaustavili napredovanje ISIL-a prema Irbilu, naredio sam našoj vojsci da počne ciljano bombardiranje avionima konvoja terorista, ako se približe tom gradu. ", kazao je predsjednik Obama.

On je medjutim još jednom ponovio da svako dugotrajno rješenje problema Iraka želi u samim Iračanima. Washington je mnogo puta zatražio od šiitskog vodjstva u Iraku da formira sveobuhvatnu vladu koja bi uključivala sve etničke predstavnike.Stvari se medjutim nisu pokrenule u tom pravcu, a militanti su blizu Baghdada i u sjevernim dijelovima grada već postavljaju automobile - bombe.

Ministarstvo obrane Iraka je saopćilo da je iračka avijacija bombardirala položaje militanata u Mosulu, Tikritu i Amerliju.

Neki irački vojnici tvrde da su u nekoliko borbi sjever-istočno od Baghdada odnijeli pobjede nad militantima.

"Okolna su područja sigurna i pod našom kontrolom. Porazili smo borce Islamske države.", kaže jedan irački vojnik.


No, na sjeveru Iraka nema dokaza o pobjedi račke vojske . Tamo su u Kirkuku dva automobila - bombe uništile jednu šiitsku džamiju, usmrtivši deset osoba, i ranivši oko 40. Jedno po jedno naselje u tom području pada u ruke ekstremista.

XS
SM
MD
LG