Linkovi

Oslobađanje poručnika Bergdahla podijelilo američku javnost


Protivnici strahuju da bi razmjena talibanskih zatvorenika za američkog vojnika mogla podstaknuti otmičare širom svijeta na ucjene.

Javno mišljenje u Sjedinjenim državama je podjeljeno po pitanju razmjene talibanskih zatvorenika za američkog vojnika kojeg su Talibani u Afganistanu držali kao zatočenika gotovo pet godina. Protivnici u pitanje dovode okolnosti pod kojima je vojnik uhvaćen i strahuju da bi ta razmjena mogla podstaknuti otmičare širom svijeta na ucjene. Pristalice opet kažu da nijedan Amerikanac ne bi trebao biti ostavljen bez obzira na cijenu. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Zlatica Hoke, jedno mjesto na kojem Amerikanci čvrsto stoje uz poručnika Bowe Bergdahla je njegovo rodno mjesto u saveznoj državi Idaho.

Natpisi sa dobrodošlicom su postavljeni u malom mjestu Hailey u južnom dijelu savezne države Idaho, gdje se mnogi poručnika Bergdahla sjećaju kao dječaka.

Bowe je dečko koji je odrastao u Haileyu i stanovnici tog mjesta podržavaju svoje sve dok ne budu imali razlog da to ne rade, kaže Karen Parker, stanovnica Haileya.

Stanovnici grada su bili sretni kada su čuli o Bergdahlovom oslobađanju i planirali su proslavu za njega, sve dok nisu počeli primati kontroverzne poruke iz svih dijelova zemlje.

Počeli smo dobijati poruke mržnje. Hailey nazivaju gradom izdajicom, jer podržavamo mladića koji je došao iz ove zajednice, jer smo sretni da je na slobodi nakon pet godina, kaže Kathy Clark.

Bergdahl je nestao u junu 2009, u afganistanskoj pokrajini Paktika, gdje je služio. Neki od njegovih kolega vojnika su posvjedočili da je on odšetao sa baze u neprijateljsku teritoriju vlastitim izborom. Joshua Cornelison je bio ljekar u Bergdahlovoj jedicini.

Želimo da ljudi shvate da on nije američki heroj, i da nije služio časno , dostojanstveno i pošteno. On je dezerter , i to je jedina poruka, rekao je Joshua Cornelison.

Neki, koji kažu da neće suditi Bergdahlove akcije , ipak jasno kritiziraju odluku administracije da oslobodi pet potencijalno opasnih zatvorenika u zamjenu za vojnika. Autor triler romana Scott McEwen je iz San Diega govorio za Glas Amerike putem Skype-a.

Postoji razlika u tome da li ćete nekoga tamo ostaviti ili ne i pustiti pet značajnih pripadnika terorističke grupe. Mislim da je bilo mnogo stvari koje su se mogle u međuvremenu odraditi, kaže Scott McEwen.

Razmjena je izazvala kritikr u nekim afganistanskim zajednicama koje se još uvijek nisu oporavile od talibanskih napada krajem 90-tih godina prošlog vijeka. Zemljoradnik Abdul Karim se sjeća napada na njegovo selo Deh Saqi.

Talibani su odveli naše supruge i djecu kroz Jalalabad u Pakistan, a nas stavili u zatvor Pulicharkhli. Spalili su naše kuće, sjeća se Abdul Karim.

Ova razmjena je postala politička igra fudbala između republikanaca i demokrata u kongresu. Predsjedatelj Zastupničkog doma John Boehner je rekao da je sretan što je Bergdahl na slobodi, ali je osudio razmjenu.

Najveće pitanje je kršenje principa koje Sjedinjene države primjenjuju dugi niz godina, a to je da ne pregovaramo sa teroristima, rekao je John Boehner.

Ministar odbrane Chuck Hagel, koji je danas svjedočio pred kongresnim panelom je rekao da će se Bergdahlov slučaj detaljno razmotriti nakon što se on oporavi. U njegovom rodnom mjestu Hailey, stanovnici mu žele brz oporavak.
XS
SM
MD
LG