Linkovi

Republikanci u Kongresu razljućeni nedostatkom informacija o razmjeni pripadnika Talibana za američkog vojnika Bowe Bergdahla


Američki narednik Bowe Bergdahl
Američki narednik Bowe Bergdahl
Predsjedavajući Zastupničkog doma američkog Kongresa John Boehner je izjavio da je administracija predsjednika Obame ugrozila bezbjednost Amerikanaca tako što je na slobodu pustila pet pripadnika Talibana, koji su bili držani u zatvoru Guantanamo, u zamjenu za američkog narednika Bowe Bergdahla.

Govoreći danas na novinskoj konferenciji upriličenoj sa drugim liderima republikanaca u Kongresu, gospodin Boehner je upozorio da će Sjedinjene države platiti, kako se izrazio, za ovu razmjenu zarobljenika. On je rekao da nema sumnje da će biti izgubljenih života usljed ove razmjene.

Gospodin Boehner je takodjer rekao da su republikanci u Kongresu sretni što je Bergdahl pušten nakon gotovo pet godina u zarobljeništvu u Afghanistanu. Medjutim, dodao je Boehner, američki Kongres je zabrinut što kongres nije bio obaviješten prije nego se razmjena dogodila.

Predstavnici administracije predsjednika Obame stali su u obranu odluke, rekavši izmedjuostalog da je narednikov život bio u opasnosti, i da nije bilo vremena za čekanje.

Republikanci u Zastupničkom domu su kazali takodjer da su razljućeni činjenicom da je gotovo 90 članova administracije znalo za razmjenu, ali niko u Kongresu nije o njoj informiran.

Planirano je da u srijedu američki ministar obrane Chuck Hagel odgovara na pitanja kongresmena u vezi s rečenom razmjenom zarobljenika.
XS
SM
MD
LG